ГоловнаСвіт

Парламент Чорногорії проголосував за вступ країни в НАТО

Опозиція бойкотувала засідання і проводила акцію протесту.

Парламент Чорногорії проголосував за вступ країни в НАТО
Фото: http://forum.vesveter.ru

Чорногорський парламент (скупщина) у п'ятницю ратифікував протокол про приєднання країни до НАТО.

"За "висловилися всі 46 присутніх на засіданні депутатів скупщини. Опозиція бойкотувала засідання і проводила акцію протесту, повідомляє "Бі-бі-сі".

Прем'єр-міністр Душко Маркович назвав голосування історичною подією і порівняв його з першим визнанням незалежності Чорногорії в 1878 році.

"Членство в НАТО є довгостроковою гарантією суверенітету і територіальної цілісності країни", - вважає прем'єр.

Соціологічні опитування свідчать, що чорногорське суспільство розділилося на прихильників вступу країни в НАТО і курсу на співпрацю з Росією, яка виступала проти приєднання Чорногорії до альянсу.

МЗС Росії засудило рішення чорногорського парламенту. "У Москві не можуть не враховувати стратегічних наслідків цього кроку. Тому залишаємо за собою право ухвалювати такі рішення, які спрямовані на захист наших інтересів і національної безпеки", - йдеться в коментарі міністерства.

У минулому році після жовтневих виборів до парламенту відносини між Росією і Чорногорією максимально загострилися. Чорногорська прокуратура розслідує справу про спробу державного перевороту, в причетності до якої підозрюють росіян.

Змовники, за версією чорногорської влади, збиралися влаштувати безлади, захопити парламент, вбити прем'єр-міністра Міло Джукановича і, як говорив спеціальний прокурор Мілівоє Катніч, "зупинити Чорногорію на її євроатлантичному шляху, і перш за все - на шляху в НАТО".

Прокурор Катніч в минулому році говорив, що замах на прем'єра Джукановича планували "російські націоналісти", щоб перешкодити вступу Чорногорії в НАТО.

"Безумовно, ми категорично заперечуємо можливість офіційної причетності до будь-яких спроб організації якихось протиправних дій", - коментував ці звинувачення прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

У листопаді прокуратура оприлюднила імена підозрюваних - Едуард Широков і Володимир Попов. Вони нібито з лідером націонал-радикальної організації "Сербські вовки" Олександром Сінджелічем і передали йому як мінімум 200 тис. євро для організації перевороту. У грудні Чорногорія оголосила Широкова і Попова в міжнародний розшук в системі Інтерполу.

Тоді ж британська газета Guardian, посилаючись на джерела, повідомила, що голова Радбезу Росії Микола Патрушев нібито приніс вибачення за "несанкціоновану операцію" російських націоналістів у Чорногорії. Радбез Росії спростовував ці повідомлення.

19 лютого спеціальний прокурор Катніч в ефірі національного телебачення заявив, що до підготовки  перевороту, що провалився, причетні російські державні структури.

Переговори про вступ країни в альянс велися з кінця 2015 року. Чорногорія може стати 29-им членом блоку вже в травні, коли завершиться процес ратифікації документів парламентами всіх країн Північноатлантичного альянсу. 25 країн вже схвалили рішення про вступ Чорногорії до альянсу.

Сенат США ратифікував договір про розширення НАТО і вступ до альянсу Чорногорії в кінці березня. Проти були тільки двоє, в тому числі сенатор від штату Кентуккі Ренд Пол, який побоюється загострення відносин з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram