ГоловнаСвіт

ООН: гуманітарна ситуація в Сирії вимагає термінового втручання

В ООН вважають, що для сирійського конфлікту не існує військового рішення.

ООН: гуманітарна ситуація в Сирії вимагає термінового втручання
Сирийский город Алеппо
Фото: EPA/UPG

Гуманітарна ситуація в Сирії погіршується і потребує термінового втручання членів Радбезу ООН.

Про це заявив координатор надзвичайної допомоги ООН Стівен О'Браєн на засіданні Радбезу по відеоконференції з Женеви, повідомляє Центр новин ООН.

О'Браєн закликав членів Ради домагатися консолідації загальнонаціонального режиму припинення вогню і, зокрема, оголошення паузи в збройних сутичках у районі Східна Гута в провінції Дамаск. "Мирні жителі там опинилися в пастці. Вони перебувають під градом бомб, зазнають авіаударів і стають жертвами наземних боїв. Повідомляють, що останній неформальний маршрут, який дозволяв покинути місто, тепер блоковано. 400 тисяч місцевих жителів відрізано від зовнішнього світу. З жовтня минулого року гуманітарні співробітники ООН не мають доступу в Гуту", - сказав заступник генсека.

О'Браєн також розповів про активізацію боїв у північній частині Хама, де за останні кілька днів переміщеними особами стали понад 20 тис. осіб, а також про авіаудари й артилерійські обстріли в Ідлібі. Так, за його словами, цього тижня було завдано авіаудару по лікарні в селі Шинан. А в Хан-Шайхуні, де на початку місяця відбулася хімічна атака, в результаті повітряної атаки розбомблено ринок, що призвело до загибелі семи цивільних осіб і поранень ще 30 осіб.

Представник ООН також повідомив про загибель людей і масові переміщення через бої в місті Ракка.

Окрім того, заступник генсекретаря ООН розповів членам Ради про подробиці нападу на колону автобусів в районі Рашидін на заході Алеппо під час евакуації п'яти тисяч жителів з міст Фуа і Кефрі. Під час цього нападу загинули 126 мирних жителів, у тому числі 67 дітей.

Закликавши членів Радбезу ООН зупинити бійню в Сирії, представник ООН заявив, що для цього конфлікту не існує військового рішення.

Нагадаємо, що напередодні постпред США при ООН закликала тиснути на Росію, що прикриває режим Асада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram