ГоловнаСвіт

Екс-канцлер ФРН відсудив у журналіста мільйон євро

Спочатку адвокати 87-річного Коля наполягали на €5 млн компенсації.

Екс-канцлер ФРН відсудив у журналіста мільйон євро
Гельмут Коль
Фото: Norbert Neetz

Екс-канцлер Німеччини Гельмут Коль виграв суд проти журналіста Гериберта Швана, який видав його біографію.

Про це повідомив телеканал ARD

"Земельний суд Кельна призначив відшкодувати збиток колишньому канцлеру Колю в розмірі €1 млн", - йдеться в репортажі.

Суддя визнав, що книга "Заповіт. Протоколи Коля" біографа політика Гериберта Швана і журналіста Тільмана Єнса завдала серйозної шкоди праву на приватне життя 87-річного позивача. Постанова суду поки що не набула чинності.

Наголошують, що зі самого початку адвокати 87-річного Коля наполягали на €5 млн як компенсації моральної шкоди.

Процес у цій справі стартував у земельному суді Кельна в березні 2016 року. Коль і Шван пересварилися перед виходом у світ четвертого і заключного тому біографії. У 2014 році суд Кельна ухвалив, що автори бестселера не мають права тиражувати в подальшому більшість цитат Коля, оскільки перед початком роботи над книгою Шван письмово зобов'язався не використовувати їх без дозволу.

У біографії подано зміст особистих бесід із політиком (у Швана виявилося близько 600 годин записів розмов з Колем у 2001-2002 рр.). Вони, як стверджують адвокати, опубліковані всупереч волі Коля.

У бесідах колишній канцлер розповідав про особисте життя, а також був відвертий з приводу своїх політичних конкурентів і відомих особистостей, з якими зустрічався. Зокрема, екс-президента СРСР Михайла Горбачова він назвав "дурнем", а нинішній голові уряду ФРН Ангелі Меркель дорікнув, що вона не вповні демонструє характер. Книга стала головною подією осені 2014 року у ФРН, її наклад перевищив 200 тис. примірників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram