ГоловнаСвіт

Генсек ООН закликав позбавити світ хімічної зброї

Гутерреш заявив про загрозу прогресу у знищенні світових запасів хімзброї.

Генсек ООН закликав позбавити світ хімічної зброї
Антониу Гутерреш
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що нещодавній напад у Сирії є жахливим нагадуванням про те, що ця "диявольська зброя" не залишилася в минулому.

Як повідомляє Центр новин ООН, Гутерреш зазначив, що на сьогодні майже всі країни світу приєдналися до Конвенції про заборону хімічної зброї. Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) допомогла їм знищити майже всі запаси хімічних речовин. Однак досягнутий прогрес опинився під загрозою.

"На Близькому Сході сторони воюють, порушують норми, що забороняють хімічну зброю. Недавній теракт у Сирії є жахливим нагадуванням про це", - заявив генсек.

Він закликав позбавити світ цієї зброї масового знищення і покінчити з безкарністю за її застосування.

"Я сподіваюся, що всі держави-члени підтримають важливу роботу Місії зі встановлення фактів і в роботі Спільного механізму ООН і ОЗХЗ з розслідування випадків застосування такої зброї", - зазначив Гутерреш.

Він також підкреслив, що вже протягом 20 років держави спільно працюють над створенням світу, вільного від хімічної зброї. За його словами, час відновити і подвоїти ці зусилля.

Нагадаємо, що 4 квітня в сирійському місті Хан-Шейхуні в результаті хімічної атаки загинули, згідно з останніми даними, понад 100 осіб, у тому числі 20 дітей, понад 160 людей постраждали. Низка експертиз довели, що застосовувалася бойова отруйна речовина

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram