ГоловнаСвіт

Польща розсекретила документ про співпрацю з Росією після Смоленської катастрофи

Ващиковський заявив, що за цю справу повинна взятися прокуратура.

Польща розсекретила документ про співпрацю з Росією після Смоленської катастрофи
Витольд Ващиковски
Фото: EPA/UPG

У розсекреченому МЗС Польщі документі, підготовленому Східним департаментом відомства 12 квітня 2010 року, відзначено, що візит тодішнього прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска 7 квітня в Смоленськ і катастрофа президентського літака 10 квітня створили "простір доброзичливості" в польсько-російських відносинах.

Документ оприлюднили напередодні в ефірі телеканалу TVP INFO, повідомляє "Укрінформ"

"Зустріч прем'єрів Польщі та Росії 7 квітня в Катині, а також трагічна загибель польської делегації в авіакатастрофі в Смоленську 10 квітня створили особливий клімат у двосторонніх відносинах, який значно розширює простір до діалогу, співпраці та примирення", - цитує телеканал виписку з документа.

У листі пропонується низка дій, які повинна була виконати Польща. Зокрема, йшлося про полюбовне вирішення питання щодо позовів громадян РП проти Росії в Європейському суді з прав людини в Страсбурзі щодо польських жертв Катині за умови розсекречення Москвою матеріалів тієї справи. Крім того, в день 90-річчя польсько-більшовицької війни 1920 року пропонували згадати про трагічну долю червоноармійців у польському полоні. У МЗС Польщі також пропонували реалізувати кілька спільних із Росією ініціатив на рівні ООН.

У коментарі з цього приводу діючий голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що за цю справу повинна взятися прокуратура.

"Якщо нас попросять про експертизу, то ми зможемо оцінити, чи була це покірність, або підпорядкованість. Але я хотів би, щоб цією справою зайнявся суд і прокуратура", - наголосив голова польської дипломатії.

Політики правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) вже назвали документ "скандальним". На їхню думку, він свідчить про те, що в попередньому уряді "Громадянської платформи" (РО) були люди, "які думали по-російськи, а не по-польськи". Але в РО наголошують, що після катастрофи всі говорили про примирення з росіянами, на чому навіть акцентував увагу протягом певного часу діючий лідер PiS Ярослав Качинський.

Це вже другий оприлюднений останнім часом у Польщі документ МЗС РП про польсько-російські відносини, підготовлений у перші роки правління РО. 

Зокрема, в січні МЗС Польщі оприлюднило документ "Тези про політику РП щодо Росії і України", підготовлений 4 березня 2008 року в Східному департаменті зовнішньополітичного відомства Польщі для тодішнього голови МЗС Радослава Сікорського, який він рекомендував прем'єр-міністру. У документі польському уряду пропонувалось "оживити" діалог із Росією, з огляду на економічні інтереси і спільність культурних та інтелектуальних інтересів Варшави і Москви, що є "великою політичною цінністю для Польщі". У документі зазначалося, що для Заходу Росія - важливий союзник у боротьбі з ісламським тероризмом, а також "велике сховище ресурсів, які можуть значно в економічному плані підтримати західний світ". У документі також пропонувалося використовувати "реалістичний" і "дружньо-критичний" підхід щодо України.

Публікацією цих документів правляча коаліція PiS намагається продемонструвати громадськості, що попередня влада йшла на необґрунтовані поступки Росії, зокрема в контексті розслідування Смоленської катастрофи, передавши слідство винятково в руки росіян і не вимагаючи з самого початку передачі Варшаві уламків розбитого літака президента Леха Качинського.

Нагадаємо, в грудні минулого року Ващиковський назвав умовою поліпшення відносин з РФ повернення в Польщу уламків літака Качинського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram