ГоловнаСвіт

Ердоган заявив про можливий перегляд позиції щодо вступу Туреччини в ЄС

"Євросоюз зачиняє свої двері перед Туреччиною, а Туреччина своїх ні перед ким не зачиняє".

Ердоган заявив про можливий перегляд позиції щодо вступу Туреччини в ЄС
Реджеп Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина може переглянути свою позицію щодо вступу в Євросоюз.

Про це він сказав в інтерв'ю агентству Рейтер.

За його словами, це станеться, якщо країні ще довго доведеться чекати на рішення ЄС про вступ Туреччини в союз і якщо в деяких його членів залишиться "вороже" ставлення до Анкари, сказав Ердоган.

Він зазначив, що готовий винести питання вступу в ЄС на референдум і що Туреччина не може чекати нескінченно "після 54 років перед дверима".

"Євросоюз зачиняє свої двері перед Туреччиною, а Туреччина своїх ні перед ким не зачиняє, - заявив Ердоган. - Якщо вони не діють щиро, потрібно зрозуміти, чому. Чому ми повинні чекати далі? Вже минуло 54 роки".

За його словами, Туреччина при цьому все ще залишається відкритою для переговорів з Євросоюзом з приводу приєднання.

Ердоган назвав прийняте напередодні Парламентською асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ) рішення відновити моніторинг дотримання прав людини в Туреччині "повністю політичним".

У ПАРЄ, пояснюючи це рішення, заявили, що стурбовані переслідуванням журналістів в Туреччині і продовженням введеного після спроби держперевороту в липні 2016 року режиму надзвичайного стану.

Угода про асоціацію Туреччини і ЄС була підписана в 1963 році. У 2016 році Європарламент прийняв резолюцію про призупинення переговорів про членство Анкари через жорсткі дії турецької влади щодо опозиції після спроби держперевороту.

У середині квітня Ердоган допустив можливість повернення в Туреччині страти, яку в країні скасували у 2004 році, щоб відповідати критеріям вступу до Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram