ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

45% росіян підтримали відставку Медведєва

Рівень довіри росіян до прем'єр-міністра впав.

45% росіян підтримали відставку Медведєва
Дмитрий Медведев
Фото: EPA/UPG

Відставку прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва тією чи іншою мірою підтримують 45% опитаних росіян.

Про це повідомляє РБК з посиланням на квітневе опитування "Левада-центру".

"Безумовно за" відставку Медведєва виступили 18% респондентів, ще 27% заявили, що "радше за" його відставку з посади прем'єр-міністра.

Крім того, рівень довіри росіян до Медведєва впав. На сьогодні число тих, хто "повністю довіряє" йому, становить 3% опитаних, у грудні минулого року цей показник дорівнював 9%, а у травні - 14%. Число тих, хто "переважно довіряє", теж зменшилося з 39 до 30%.

"В основному не довіряють" Медведєву 33% опитаних, у березні 2016 року їхня кількість дорівнювала 30%. Кількість тих, хто йому "абсолютно не довіряє", також збільшилася за рік з 14% до 19%.

Результати опитування "Левади" показують, що на сьогодні рівень довіри до Медведєва найнижчий за останній десять років - йому довіряють 32% респондентів. Таким самим низьким (33%) він був тільки в березні 2006 року, коли Медведєв займав посаду заступника голови уряду. При цьому не довіряли йому тоді 52% опитаних. Найвищий рівень довіри Медведєву був у 2013 році - 71%, у березні 2014 року - 69%, а у 2016 році - 66%.

Соціолог "Левада-центру" Степан Гончаров пояснив РБК, що рейтинг Медведєва упав у зв'язку з розслідуванням Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального, внутрішніми економічними проблемами і зменшенням ефекту від "посткримського консенсусу". В апараті уряду виданню відмовилися прокоментувати опитування "Левади" через "відсутність динаміки в питанні про відставку прем'єра".

Згідно з опитуванням "Левада-центру", електоральний рейтинг Олексія Навального в березні виріс удвічі і склав 10%. Акції проти корупції, які 26 березня пройшли по всій країні, підтримали 38% респондентів.

Нагадаємо, що на початку березня Фонд боротьби з корупцією (ФБК) Навального випустив розслідування про "таємну імперію" Медведєва. У ньому повідомлялося, що прем'єр через підставні фонди і довірених осіб володіє декількома садибами по всій Росії, а також яхтами, квартирами, агрокомплексами і виноробними підприємствами в Росії та Італії.

Медведєв назвав "нісенітницею і якимись папірцями" матеріали ФБК і підкреслив, що вони робляться за принципом "компоту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram