ГоловнаСвіт

Банкнотою року в 2016 році стала купюра в 50 швейцарських франків

Серед претендентів була купюра в 500 українських гривень.

Банкнотою року в 2016 році стала купюра в 50 швейцарських франків
Фото: twitter@giorndelpopolo

Банкнотою року в 2016 році стала купюра в 50 швейцарських франків.

Про це повідомляється на сайті Міжнародного банкнотного співтовариства (International Bank Note Society, IBNS).

"З майже 120 нових банкнот, випущених у всьому світі протягом 2016 року, дизайн більш ніж половини був досить новаторським", - йдеться в повідомленні.

У IBNS відзначають, що банкнота в 50 франків була першою новою купюрою, випущеною Швейцарським національним банком за останні 20 років. Її дизайн виконаний у жовто-зелених тонах з червоними вкрапленнями. На одній стороні крупним планом зображено людську руку, що тримає квітку кульбаби, насіння якої вітер розносить по всій Землі, яку символізує глобус, а також швейцарський хрест. На зворотному боці зображено парашутиста.

Фото: theibns.org

На звання банкноти року претендували, зокрема, купюри номіналом 1 тис. мальдівських руфій, 500 аргентинських песо, 50 грузинських ларі, 5 британських фунтів стерлінгів, 100 білоруських рублів і 500 українських гривень.

Члени IBNS розглядали купюри з погляду художньої цінності, оцінюючи колір, контрастність і баланс зображення. Крім того, важливим фактором був ступінь захищеності купюри. Також кандидати на звання банкноти повинні були перебувати в обігу протягом останнього року і мати інноваційні способи захисту.

Роком раніше банкнотою року стала купюра номіналом 5 новозеландських доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram