ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У ЄСПЛ відправили першу скаргу на затримання під час акцій 26 березня в Росії

Очікується, що протягом найближчих двох тижнів потік скарг на затримання 26 березня буде зростати.

У ЄСПЛ відправили першу скаргу на затримання під час акцій 26 березня в Росії
Задержание протестующих 26 марта
Фото: EPA/UPG

До Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) спрямована перша скарга на затримання під час акцій проти корупції, що проходили по всій Росії 26 березня.

Про це повідомляє "Коммерсантъ"

Її подала міжнародна правозахисна група "Агора". Позов подано від імені координатора громадського руху "Відкритий Сочі" Віталія Нібієрідзе. Його звинуватили в організації незаконного мітингу.

Заявку на проведення акції 26 березня він подавав, але влада Сочі не погодила її Тоді він написав у соціальній мережі повідомлення про те, що скликає людей на збори без гасел і звукопідсилювальної апаратури.

"Вісім чоловік з кросівками напереваги були затримані на підході до місця зборів: поліція пояснила, що кросівки нібито були вкрадені з торгового центру. А потім були затримані Віталій Нібієрідзе і громадський активіст Михайло Пчолін", - розповів "Коммерсанту" адвокат Нібієрідзе Михайло Беньяш.

На думку адвоката, влада порушила статті 10 і 11 Європейської конвенції про захист прав людини, що стосуються свободи слова і зібрань. Беньяш також вважає, що відбулося порушення статті 6 Конвенції про право на справедливий суд, оскільки матеріали справи йому і відповідачу передали за 15 хвилин до розгляду, а на суді адвокат не мав можливості виступити з промовою. Нібієрідзе за рішенням суду заарештували на вісім діб. Його адвокат зазначив, що найближчим часом у ЄСПЛ спрямують скаргу у справі Пчоліна, якого за організацію незаконного мітингу оштрафували на 20 тис. рублів.

За словами голови "Агори" Павла Чикова, протягом найближчих двох тижнів потік скарг на затримання 26 березня буде зростати - лише "Агора" представляє інтереси 130 осіб із 13 міст. За його словами, за підсумками акцій 26 березня порушено 1,5-2 тис. адміністративних справ.

Окрім адміністративних, за підсумками акцій 26 березня порушено кримінальні справи. Слідчий комітет Росії 13 квітня затримав чотирьох осіб за підозрою в застосуванні насильства проти поліцейських. Їх звинуватили в хуліганстві, зазіханні на життя співробітників правоохоронних органів і застосуванні насильства до представника влади.

26 березня протести пройшли приблизно в 90 російських містах. У Москві на них було затримано більше тисячу осіб.

Приводом для акцій послужив опублікований на початку березня фільм Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального "Він вам не Дімон" про прем'єр-міністра Дмитра Медведєва. У ньому стверджувалося, що голова російського уряду розпоряджається елітною нерухомістю, виноробними і яхтами в Росії і за кордоном. Сам Медведєв назвав фільм "брехливим продуктом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram