ГоловнаСвіт

Російський опозиціонер закликав Кремль "виправити політичну помилку" з Кримом

Анексія українського півострова "перетворила Росію на мішень для санкцій".

Російський опозиціонер закликав Кремль "виправити політичну помилку" з Кримом
Фото: lenta.ru

Лідер російської опозиційної політичної партії "Яблуко" Григорій Явлінський закликав керівництво Росії "виправити політичну помилку" з Кримом і вирішити цю проблему відповідно до всіх міжнародно-правових норм.

Про це він написав у своїй статті, опублікованій на особистому сайті політика, передає Крим.Реалії.

За словами опозиціонера, "у Кремлі впираються і не бажають визнати, що [з Кримом] була допущена груба помилка, яка вже загнала Росію в ізоляцію, перетворила [країну] на мішень для санкцій".

"За період 2014-2017 років втрати Росії від фінансових санкцій складуть близько $170 млрд, або більше 9,5 трлн рублів. У розрахунку на рік це означає, що, якщо будуть скасовані санкції, Росія зможе, наприклад, збільшити приблизно на 30% пенсії всім пенсіонерам, на 78,7% - консолідований бюджет охорони здоров'я і на стільки ж консолідований бюджет освіти. А ще можна втричі збільшити середню зарплату всіх російських лікарів", - написав Явлінський.

Для виходу із ситуації політик запропонував організувати і провести в анексованому Криму "легітимний" референдум під міжнародним контролем.

"Так, щоб результати цього референдуму відповідали всім міжнародно-правовим нормам. Для цього буде потрібне скликання з ініціативи Росії і України міжнародної конференції щодо Криму за участю всіх зацікавлених сторін. Рішення конференції стануть обов'язковими і для Москви, і для Києва", - пояснив свою позицію політик.

У вересні 2016 року опозиційний політик заявив, що для Росії воювати з Україною - це "абсолютна і остаточна ганьба".

У лютому того самого року делегати з'їзду "Яблука" обрали Явлінського кандидатом у президенти Росії від цієї партії. Партія також заявила про "необхідність визнання [Росією] суверенітету України в межах 2013 року".

У липні 2016 делегати з'їзду "Яблука" затвердили нову програму партії виборів у Держдуму, в якій говорилося, що "Крим належить Україні, його анексія незаконна і має бути скасована".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram