ГоловнаСвіт

США готові висунути звинувачення Ассанжу, - CNN

Ассанжа й інших співробітників WikiLeaks звинувачують у крадіжці державної власності або порушенні закону про шпигунство.

США готові висунути звинувачення Ассанжу, - CNN
Джулиан Ассанж
Фото: EPA/UPG

Влада США підготувала звинувачення і домагатиметься арешту засновника WikiLkeas Джуліана Ассанжа.

Про це повідомляє CNN із посиланням на обізнаних співрозмовників в уряді США.

Мін'юст США проводить розслідування стосовно Ассанжа з 2010 року. Тоді WikiLeaks опублікував тисячі вкрадених колишнім військовослужбовцем Бредлі Меннінгом секретних матеріалів.

За даними CNN, у американської прокуратури були сумніви щодо того, чи можна починати кримінальне переслідування Ассанжа через Першу поправку до американської конституції, що гарантує право на свободу слова. Труднощі були також пов'язані з тим, що матеріали, вкрадені Меннінгом, публікував не тільки сайт WikiLeaks - вони з'являлися на сторінках таких видань, як The New York Times і The Washington Post. Однак зараз американський Мін'юст "вважає, що знайшов спосіб просунутися вперед" у питанні переслідування Ассанжа, зазначає телеканал. Приводом для висунення звинувачень можуть стати відомості про те, що WikiLeaks допомагало колишньому підряднику ЦРУ Едварду Сноудену публікувати вкрадені ним секретні документи американського уряду.

За інформацією The Washington Post, прокуратура може звинуватити Ассанжа й інших співробітників WikiLeaks у крадіжці державної власності або порушенні закону про шпигунство.

Минулого тижня голова ЦРУ Майк Помпео назвав WikiLeaks "ворожою розвідувальною службою". Він звинуватив ресурс у зв'язках із Росією, заявивши, що російська спецслужба ГРУ використовувала організацію для поширення вкрадених у Демократичній партії матеріалів під час передвиборної кампанії в США минулого року.

Він також сказав, що Перша поправка не діє стосовно Ассанжа, оскільки той перебуває в посольстві Еквадору в Лондоні, за межами США, і "не є американським громадянином".

У березні WikiLeaks опублікувала секретні матеріали ЦРУ, в яких описувалися методи роботи управління. У них розповідалося про можливості спецслужби щодо злому смартфонів, комп'ютерів і телевізорів.

Сноуден у 2013 році опублікував секретні дані про стеження американських спецслужб за громадянами і лідерами іноземних держав. На цей момент він перебуває в Росії на підставі посвідки на проживання. Влада США звинувачує його в крадіжці і незаконній передачі засекреченої інформації.

Ассанж з 2012 року перебуває в посольстві Еквадору в Лондоні. Таким чином він намагається уникнути екстрадиції до Швеції, де його звинувачують у скоєнні зґвалтування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram