ГоловнаСвіт

Ахмадінежада не допустили до президентських виборів в Ірані

За посаду боротимуться шість кандидатів.

Ахмадінежада не допустили до президентських виборів в Ірані
Махмуд Ахмадинежад
Фото: EPA/UPG

В Ірані затвердили шістьох кандидатів на посаду президента країни, не допустивши до участі у виборах колишнього голову країни Махмуда Ахмадінежада.

Як повідомляє Associated Press, відповідне рішення ухвалила Наглядова рада Ірану.

За посаду президента Ірану у травні поборються нинішній голова республіки Хасан Рухані, колишній генеральний прокурор Ірану і голова мусульманського благодійного фонду Ебрахім Раїсі, екс-голова Міністерства культури країни Мостафа Ага Мірсалім, діючий перший віце-президент республіки Есхак Джахангірі, мер Тегерана Мохаммад Багер Галібаф і голова Національного олімпійського комітету Ірану Мостафа Хашемі Таба.

Іранська Наглядова рада є органом, що контролює вибори в республіці. Більшість у ній займають представники вищого шиїтського духовенства, а також ісламські юристи. Наглядова рада ніколи не дозволяла балотуватися на посаду голови держави жінкам, а також регулярно відмовляла в реєстрації на виборах політичним дисидентам й іншим активістам, які виступають за реформи.

Посаду голови Ірану Махмуд Ахмадінежад займав з 2005 року по 2013 рік. Він був одним з найвідоміших іранських політиків за кордоном. Популярність Ахмадінежад набув передусім за рахунок своєї риторики щодо Ізраїлю, а також своїми зусиллями з нарощування ядерної програми Ірану.

На президентські вибори політик зареєструвався минулого тижня. Це рішення Ахмадінежад пояснив своїм бажанням підтримати екс-віце-президента країни Хаміда Багхаї, якого також не допустили до президентських перегонів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram