ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Число доларових мільярдерів у Росії за рік збільшилося на 19, - Forbes

Статки росіян зі списку Forbes збільшилися за рік на $100 млрд.

Число доларових мільярдерів у Росії за рік збільшилося на 19, - Forbes
Аркадий Роттенберг
Фото: rospres.com

Статки росіян зі списку Forbes збільшилися за рік на $100 млрд. При цьому кількість доларових мільярдерів у Росії, за даними видання, за рік збільшилася на 19 осіб.

Такого висновку дійшли експерти Forbes, які склали щорічний рейтинг.

Сукупні статки 200 найбагатших бізнесменів Росії збільшилися за рік на $100 млрд - до $460 млрд. Число доларових мільярдерів у Росії, за даними видання, за рік збільшилося з 77 до 96.

Розмір статку, необхідного для потрапляння в список 200 найбагатших бізнесменів, виявився рекордно високим - $500 млн (роком раніше $350 млн).

Зростання вартості активів учасників рейтингу Forbes пояснюється різким зростанням курсу рубля в лютому 2017 року, коли брали дані про біржові котирування акцій для визначення розміру статків, а також сприятливою кон'юнктурою сировинних ринків.

Список 200 найбагатших бізнесменів Росії в 2017 році, як і рік тому, очолив Леонід Міхельсон - співвласник газовидобувної компанії "Новатек". Його статки Forbes оцінив у $18,4 млрд (плюс $4 млрд за рік). На другому місці - власник "Сєвєрсталі" Олексій Мордашов зі статком у розмірі $17,5 млрд (плюс $6,6 млрд і чотири позиції в рейтингу). Третім став власник Новолипецького металургійного комбінату (НЛМК) Володимир Лісін з $16,1 млрд (плюс $6,8 млрд і п'ять позицій у рейтингу).

Одним із лідерів зі зростання статків за рік серед 50 найбагатших бізнесменів РФ виявився товариш Путіна Аркадій Ротенберг (власник "Стройгазмонтаж", курирує скандально відому систему "Платон"). Порівняно з минулим роком, він піднявся в рейтингу відразу на 36 позицій, продемонструвавши зростання статків на $1,6 млрд на рік. Зі статком $2,6 млрд Ротенберг займає в рейтингу 2017 року 39-те місце.

Власник "Тинькофф Банку" Олег Тиньков піднявся в рейтингу Forbes на 90 позицій і посідає 79-те місце. За оцінкою видання, статки Тинькова за рік збільшилися майже в 2,5 разу, до $1,2 млрд.

"Стройгазмонтаж" Аркадія Ротенберга займається, з-поміж іншого, будівництвом моста через Керченську протоку - одним із найбільших інфраструктурних проектів у РФ. Аркадій Ротенберг і його брат Борис (94-те місце в рейтингу Forbes зі статком у мільярд доларів) належать, як вважають, до близького кола президента РФ Володимира Путіна. Син Аркадія Ротенберга Ігор є співвласником компанії, що займається системою збору плати за проїзд вантажівок федеральними трасами - "Платон".

Нагадаємо, з кінця березня в Росії триває масова акція протесту далекобійників, які виступають проти системи збору плати за проїзд федеральними трасами "Платон".

Система стягнення плати з великих вантажівок за проїзд федеральними трасами діє з листопада 2015 року. Спочатку тариф системи планувався на рівні 3,73 рубля за кілометр, потім його понизили до 3,06 рубля, а після масових протестів - до 1,53 рубля. Пізніше, однак, його знову вирішили підвищити.

Як повідомляли в березні, шестеро українців увійшли в щорічний рейтинг мільярдерів від Forbes.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram