ГоловнаСвіт

ЦВК Туреччини відмовив у скасуванні результатів референдуму

"Проти" був лише один голос.

ЦВК Туреччини відмовив у скасуванні результатів референдуму
Фото: EPA/UPG

Центральний виборчий комітет (ЦВК) Туреччини відкинув апеляцію опозиції про анулювання результатів референдуму за розширення повноважень президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Відповідне рішення було ухвалене в середу, 19 квітня. Його підтримали десять членів виборчкому, "проти" був лише один голос, передає Німецька хвиля.

Противники реформи про розширення президентських повноважень з Народно-республіканської партії (НРП) і Партії демократії народів (ПДН) у своєму клопотанні посилалися на можливе підтасовування результатів референдуму. Зокрема, обурення опозиції спричинив той факт, що ЦВК безпосередньо в день референдуму ухвалив рішення приймати бюлетені в конвертах без офіційної печатки, що підтверджує достовірність документів. Голова найбільшої опозиційної сили НРП заявив 19 квітня, що партія всіма правовими каналами буде домагатися справедливості.

За оцінками опозиційної прокурдської ПДН, з урахуванням непроштампованих конвертів фальсифікації можуть становити до 4 відсотків голосів. Тому у Туреччині продовжуються протести незгодних з результатом референдуму.

18 квітня НРП направила офіційний запит у вищий виборчий орган країни з вимогою анулювати результати плебісциту. Між тим офіційна влада Туреччини заявила, що голосування було проведено відповідно до демократичних стандартів. З мінімальною перевагою перемогли прихильники поправок до конституції, які суттєво розширюють повноваження президента. Так, посаду прем'єр-міністра буде скасовано, глава держави зможе призначати і звільняти міністрів і суддів, розпускати парламент, керувати за допомогою указів і оголошувати надзвичайний стан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram