ГоловнаСвіт

Україна запропонувала Радбезу ООН повернути собі право розглядати питання порушення прав людини

Бо вони є не тільки серйозним наслідком конфліктів, а й часто породжують їх.

Україна запропонувала Радбезу ООН повернути собі право розглядати питання порушення прав людини
Замминистра иностранных дел Украины Сергей Кислица на заседании Совбеза
Фото: Представительство Украины при ООН

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця на засіданні Радбезу
Фото: Представництво України при ООН
Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця на засіданні Радбезу

Порушення прав людини є не тільки серйозним наслідком конфліктів, але найчастіше саме вони і породжують конфлікти. Тому Радбезу ООН слід переглянути організацію роботи в цьому напрямку, повернувши собі цю сферу відповідальності від Ради з прав людини в Женеві.

«Пора переглянути роль і місце прав людини в роботі Ради Безпеки і вжити заходів», - заявив Кислиця під час засідання Радбезу в середу в Нью-Йорку.

Він нагадав, що в 70-х роках питання прав людини виключили з порядку денного Радбезу в Нью-Йорку і перевели до Ради з прав людини в Женеву. У результаті здатність Ради приймати практичні й орієнтовані на конкретні дії рішення з питань, що стосуються миру й безпеки, явно обмежена. «Прийшов час відновити цілісність всієї системи ООН відповідно до дизайну її засновників».

Український дипломат підкреслив, що стійкий мир і безпека не можуть бути досягнуті окремо від прав людини. Навпаки - порушення прав людини є не тільки серйозним наслідком конфліктів, а й найчастіше саме вони і породжують конфлікти.

Він нагадав, що в історії були рідкісні випадки, коли Раді Безпеки вдавалося відновити цей зв'язок, посилаючись на небезпеку виникнення конфліктів і порушення прав людини. Наприклад, так було в ситуації з Угорщиною 4 листопада 1956 року: тоді Радбез ухвалив свою резолюцію №120, пославшись на серйозне становище, що виникло в результаті використання радянських збройних сил для придушення угорського народу.

Водночас спалах геноциду в Руанді 1994 року було абсолютно втрачено і РБ не прислухався до ранніх ознак близької трагедії.

Також сьогодні весь світ спостерігає за важкими наслідками кризи в Сирії і грубими порушеннями прав людини, вчиненими різними сторонами, зокрема сирійським режимом і його союзниками. Причому ранні ознаки неминучого конфлікту були очевидні ще у 2011 році, проте дії Ради Безпеки з цього питання заблоковані вето, яке за весь період накладали вісім разів.

«Неповага до прав людини, демократії та верховенства закону авторитарними режимами стосовно їх власних громадян має на меті забезпечити безкарність для ведення внутрішніх громадянських воєн - як це є в Сирії. Або уникнути відповідальності за спроби незаконного анексії іноземних територій - як це відбувається з діями Росії в Криму і її військовою агресією на Донбасі», - заявив заступник міністра закордонних справ України.

Кислиця нагадав, що за три роки, відколи Росія незаконно окупувала Крим, окупанти здійснюють масові систематичні порушення прав людини і прагнуть знищити самобутність українців, кримських татар і інших етнічних та релігійних груп. «Ви можете знайти численні свідчення злочинів, скоєних під час російської агресії проти України, у звітах Місії ООН з моніторингу прав людини в Україні, яка вже три роки працює в моїй країні на запрошення уряду України», - повідомив дипломат.

За його словами, права людини повинні бути невід'ємною частиною під час розгляду Радою Безпеки питань врегулювання конфліктів і управління ними. «Коли Радбез розглядає питання про окупацію Криму та військову агресію Росії на українському Донбасі, повинен застосовуватися такий самий підхід», - підкреслив дипломат.

«Ця Рада Безпеки не має права повторювати свої невдачі, як у випадку з Руандою, і продовжувати зазнавати невдач у ситуації із Сирією, а також залишатися паралізованою російською позицією у випадку з Кримом і Донбасом», - заявив Сергій Кислиця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram