ГоловнаСвіт

Суд виправдав турка, який порівняв Ердогана з персонажем "Володаря кілець"

Адвокати довели, що Голлум не є негативним персонажем.

Суд виправдав турка, який порівняв Ердогана з персонажем "Володаря кілець"

Суд в Туреччині виправдав лікаря Більгіна Чіфтчі, який порівняв президента країни Таїпа Ердогана з персонажем Голлумом з кінотрилогії "Володар кілець", повідомляє 112.ua. з посиланням на Evrensel.

Суд постановив, що зображення не ображає президента.

Відзначимо, Чіфтчі в жовтні 2015 року розмістив на своїй сторінці в соцмережі кілька фотографій Ердогана і Голлума з обличчями, що однаково, на його думку, виражають здивування та захоплення. Після цього чоловіка звільнили з роботи, а його публікаціями зацікавився суд. У червні 2016 його засудили до року умовно.

До цього за Чіфтчі заступався режисер трилогії "Володар кілець" Пітер Джексон. Він пояснював, що на картинці зображено не Голлума, а Смеагола - позитивного персонажа, який потім перетворився в Голлума.

Як зазначає канал T24, за словами адвоката Чіфтчі Хіджрана Данишмана, лінія захисту була заснована на тезі, що Голлум не є негативним персонажем, тому порівняння з ним не образливе. "Щоб довести це, нам довелося кілька разів переглянути "Володар кілець". В цьому сенсі ми захистили репутацію Голлума", - додав адвокат.

Примітно, до цього за аналогічну картинку до одного року умовно і позбавлення прав опікунства засудили турецького блогера Рифата Четіна. Щоб визначити, чи ображає картинка Ердогана, суд Туреччини просив експертів оцінити образ Голлума. Сам блогер говорив, що подасть апеляцію, оскільки на момент публікації зображення Ердоган був прем'єр-міністром, а не президентом.

За наявними в Туреччині законами образа президента карається строком до чотирьох років позбавлення волі. За останній час в країні завели близько двох тисяч кримінальних справ про образу голови держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram