ГоловнаСвіт

Три країни Європи прискорили процедуру видачі віз геям із Чечні

Раніше «Новая газета» заявила про погрози після статей про геїв у Чечні.

Три країни Європи прискорили процедуру видачі віз геям із Чечні
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

Посольства трьох європейських держав вирішили прискорити видачу віз жителям Чечні, яких влада республіки переслідує через їхню гомосексуальність.

Про це «Медузу» повідомила голова ради Російської ЛГБТ-мережі Тетяна Винниченко. Про які країни йдеться, вона не уточнила, побоюючись, що біженцям може загрожувати небезпека з боку представників місцевих чеченських діаспор.

Окрім того, Винниченко розповіла, що в Москві організували дві зустрічі біженців із Чечні з представниками посольств, на яких «люди розповіли свої історії», а співробітники Російської ЛГБТ-мережі їх підтвердили.

«Завдяки цьому процес переговорів і призвів до прискорення процедури видачі віз. Адже вихідцям з цього регіону у принципі важко отримати візу в країни Шенгенської угоди», - зазначила Винниченко.

Крім оформлення віз, активісти допомагають біженцям, які не мають закордонних паспортів.

За інформацією Російської ЛГБТ-мережі, зараз у Чечні утримують силою понад 100 осіб.

«Люди, які до нас звернулися, розповідають, як вони сиділи по 18-20 чоловік у камері, про списки, за якими працюють місцеві поліцейські - тобто це не випадковий ланцюжок, а планомірна підготовлена кампанія», - заявила Винниченко.

За її словами, «затримання» громадян відбувалися вже в грудні 2016 року.

Нагадаємо, російська «Новая газета» 13 квітня виступила із заявою про те, що на адресу журналістів редакції звучать погрози.  У тексті йдеться, що після публікації статті у редакції з'явилися «серйозні побоювання за безпеку» своїх співробітників. Видання закликало «російську владу зробити все можливе, щоб припинити дії, спрямовані на збурення ненависті і ворожнечі до журналістів, які виконують свої професійні обов'язки».

Причиною заяви стали збори богословів і лідерів громадської думки Чечні в головній мечеті Грозного. У резолюції за підсумками зустрічі йшлося: «Обіцяємо, що відплата наздожене справжніх підбурювачів, де і ким вони не були б, без терміну давності».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram