ГоловнаСвіт

ЄС закликав Туреччину до пошуку консенсусу при впровадженні конституційної реформи

Ердогану вказали на те, що його ініціативи розкололи країну.

ЄС закликав Туреччину до пошуку консенсусу при впровадженні конституційної реформи
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз закликав Туреччину до пошуку національного консенсусу при впровадженні конституційної реформи.

Напередодні вона була схвалена громадянами Туреччини на референдумі з дуже незначною перевагою. За попередніми результатами, ініціативу президента країни Реджепа Таїпа Ердогана підтримали 51,2% виборців, що проголосували, проти виступили 48,8%.

"У зв'язку з незначною перевагою голосів на референдумі і далекосяжними наслідками конституційних змін, ми закликаємо турецьку владу до пошуку найбільш широкого національного консенсусу при їх впровадженні", - наводить "Німецька хвиля" спільну заяву президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера, верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні і єврокомісара з питань розширення і політики добросусідства Йоханнеса Хана.

"Конституційні зміни, а особливо їх практичне впровадження, будуть оцінюватися в світлі зобов'язань Туреччини як країни-кандидата на вступ до ЄС, а також члена Ради Європи", - наголосили політики.

Зі свого боку генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд закликав турецьку владу забезпечити незалежність правосуддя та верховенство закону. Це узаконено в Європейській конвенції про права людини і має "найбільше значення", йдеться в заяві Ягланда, поширеній 16 квітня. Туреччина, поряд з 46 іншими державами, входить до складу Ради Європи, а також є членом конвенції. Разом з тим норвезький політик заявив про необхідність співпраці прихильників і противників конституційної реформи в Туреччині для подолання нинішніх протиріч.

Нагадаємо, що конституційна реформа в Туреччині значно підсилює владу президента і теоретично може дозволити Реджепу Ердогану залишитися при владі до 2029 року. Зміни набудуть чинності після позачергових виборів у листопаді 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram