ГоловнаСвіт

Назарбаєв доручив перевести казахський алфавіт на латиницю

На думку президента, перехід Казахстану на кирилицю 1940 року мав політичний характер.

Назарбаєв доручив перевести казахський алфавіт на латиницю
Фото: EPA/UPG

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв доручив уряду почати підготовку до переходу казахського алфавіту на латиницю.

Про це йдеться у статті Назарбаєва в газеті "Егемен Казахстан", передає російська служба Бі-бі-сі.

"Ми почнемо підготовчу роботу. Уряд повинен скласти графік для переходу казахської мови на латиницю. До кінця 2017 року, після консультацій з науковцями та представниками громадськості, повинен бути розроблений єдиний стандарт нового казахського алфавіту і графіки латиницею", - пише президент.

Перехід на латиницю заплановано завершити до 2025 року. На думку Назарбаєва, перехід Казахстану на кирилицю 1940 року мав політичний характер.

"Латинський алфавіт використовували з 1929 по 1940 рік. У 1940 році 13 листопада прийняли закон про переведення казахської мови з латинського алфавіту на алфавіт на основі російської графіки. Так зміна казахського алфавіту на той чи інший алфавіт мала політичне значення", - зазначив президент.

"Сьогодні діти в школах вивчають англійську мову і без проблем освоюють латинські букви. Тому для молодого покоління не буде ніяких проблем... Ми повинні у 2018 році взятися до підготовки фахівців для навчання нового алфавіту і почати готувати підручники латиницею. У наступні два роки ми повинні провести організаційні та методичні роботи", - підсумував Назарбаєв.

Сьогодні латинський варіант казахського алфавіту використовує казахська діаспора в Туреччині і низці західних країн, однак офіційного статусу вона не має. Також існує казахський арабський алфавіт, яким теж користуються переважно емігранти.

Варіант латинського алфавіту, який використовували в Казахстані з 1929 по 1940 рік, відомий як яналіф або Новий тюркський алфавіт. Він був розроблений Комітетом нового алфавіту при ЦВК РСР. Перехід на латиницю в Казахстані почали обговорювати ще 2007 року за ініціативою президента.

Нагадаємо, в грудні минулого року суд Петропавловська (місто на півночі Казахстану) засудив місцевого жителя до 5,5 року в'язниці за пропаганду приєднання до Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram