ГоловнаСвіт

Союзники Асада заявили, що США перетнули "червону лінію" в Сирії

"З цього моменту ми будемо відповідати силою будь-якому агресорові".

Союзники Асада заявили, що США перетнули "червону лінію" в Сирії
Фото: EPA/UPG

Союзники Башара Асада заявили, що США перетнули "червону лінію", завдавши ракетного удару по сирійській урядовій базі в провінції Хомс, і пообіцяли відповісти на "нові акти агресії" проти Сирії, від кого вони не виходили б.

Про це повідомляє Reuters, йдеться в заяві, опублікованій об'єднаним командним центром Росії, Ірану і сирійських угруповань, які підтримують Асада.

"Актом агресії проти Сирії Америка переступила червону лінію. З цього моменту ми будемо відповідати силою будь-якому агресорові на будь-яке порушення червоної лінії, від кого воно не виходило б, і Америка знає, що ми здатні гідно відповісти", - цитує агентство заяву координаційного центру, яка з'явилася в одному з арабських видань.

Агентство також зазначає, що в неділю президент Росії Володимир Путін провів телефонну розмову з президентом Ірану Хасаном Рухані, під час якої вони назвали неприпустимими "агресивні дії США проти суверенної держави з порушенням норм міжнародного права". Вони також погодилися, що потрібно розслідувати обставини газової атаки, здійсненої 4 квітня на місто Хан-Шейхун у сирійській провінції Ідліб.

Нагадаємо, що події 4 квітня в Хан-Шейхуні серйозно загострили ситуацію в Сирії. Вранці 7 квітня війська США завдали ракетних ударів по авіабазі "Шайрат", яку використовували війська Асада. Президент Дональд Трамп пояснив, що це було зроблено у відповідь на хімічну атаку в Ідлібі, в результаті якої загинули близько 70 мирних жителів, в тому числі діти. У свою чергу Росія призупинила меморандум про запобігання авіаційним інцидентам у Сирії.

Глава МЗС Великобританії Борис Джонсон скасував візит у Москву, а з розкладу держсекретаря США Рекса Тіллерсона, який на початку тижня буде в Росії, зникла зустріч з президентом Росії Путіним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram