ГоловнаСвіт

У Росії заявили, що глава МЗС Великобританії "не розуміє призначення дипломатії"

Так російське МЗС відреагувало на скасування візиту Джонсона в Москву.

У Росії заявили, що глава МЗС Великобританії "не розуміє призначення дипломатії"
Фото: EPA/UPG

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що глава МЗС Великобританії Борис Джонсон "не розуміє ні того, що відбувається в Сирії, ні призначення дипломатії".

Так російське МЗС прокоментувало скасування візиту Джонсона в Москву.

"Джонсон ухвалив рішення не здійснювати візит до Москви 10 квітня, як було заплановано, під приводом "фундаментальної зміни ситуації у зв'язку з подіями в Сирії". Судячи із заяв Джонсона, зараз у нього інші пріоритети, а саме обговорення з партнерами із "сімки" ситуації в Сирії і "російської підтримки режиму Асада". Очевидне фундаментальне нерозуміння або незнання того, що відбувається в Сирії, зусиль Росії щодо врегулювання цієї кризи, а також призначення дипломатії в принципі", - йдеться в повідомленні.

У російському МЗС заявили, що під час візиту планували провести "ґрунтовну і відверту розмову з усього комплексу міжнародних проблем", а також обговорити стан російсько-британських відносин.

"Рішення про скасування поїздки Б. Джонсона в Москву зайвий раз підтверджує сумніви в наявності доданої вартості від розмови з британцями, які з більшості актуальних проблем сучасності не мають власної позиції і реального впливу на хід міжнародних справ, залишаючись "в тіні" своїх стратегічних партнерів. Не вважаємо, що діалог з Лондоном нам потрібен більше, ніж йому самому", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, події 4 квітня в Хан-Шейхуні серйозно загострили ситуацію в Сирії. Вранці 7 квітня війська США завдали ракетних ударів по авіабазі "Шайрат", яку використовували війська Асада. Президент Дональд Трамп пояснив, що це було зроблено у відповідь на хімічну атаку в Ідлібі, в результаті якої загинули близько 70 мирних жителів, серед яких діти. У відповідь Росія призупинила меморандум про запобігання авіаційних інцидентів у Сирії.

Глава МЗС Великобританії Борис Джонсон скасував свій візит до Москви, запланований на понеділок. Водночас, за словами Джонсона, візит держсекретаря США Рекса Тіллерсона в Москву відбудеться, як і було заплановано, 11-12 квітня - після зустрічі міністрів закордонних справ країн "Великої сімки".

Відзначимо, що в березні Джонсон скасував свій запланований візит до Росії, мотивуючи це необхідністю участі у зустрічі з колегами з НАТО, зокрема з Тіллерсоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram