ГоловнаСвіт

Молдовського олігарха Плахотнюка "замовили" за $200 тис. (оновлено)

В Україні та Молдові затримано 17 осіб.

Молдовського олігарха Плахотнюка "замовили" за $200 тис. (оновлено)
Фото: EPA/UPG

У суботу, 8 квітня, стали відомі подробиці замаху на молдавського олігарха Влада Плахотнюка, який вдалося запобігти правоохоронним органам.

На сайті Держприкордонслужби, яка брала участь в операції, повідомляється, що інформація про можливу підготовку вбивства надійшла кілька місяців тому. Генеральна прокуратура розпочала кримінальне провадження за ст.14 (підготовка до злочину), ст.28 (груповий злочин) та ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

За даними правоохоронців, за вбивство Плахотнюка кілерам пообіцяли 200 тисяч доларів, половину суми вони отримали авансом.

Під час слідства було встановлено понад 10 осіб, які повинні були здійснити вбивство. Відзначається, що ці особи в 2015-2016 роках здійснили низку тяжких злочинів у Києві та Київській області, серед яких вбивство, викрадення особи, розбої. Операція з їхнього затримання почалася, коли вони перетнули кордон Молдови.

6 квітня кілери отримали зброю і автомобіль BMW для втечі.

А протягом 7 квітня на території Молдови після передачі грошей затримано замовника, двох організаторів і пособників вбивства. Були вилучені чотири гранатомети РПГ-26, два пістолети CZ-75 з глушниками, засоби зв'язку.

Фото: facebook.com/LlutsenkoYuri

Паралельно в Україні затримано лідера цього злочинного угруповання, були проведені обшуки у восьми членів банди (знайдені речові докази підготовки вбивства, зброю, боєприпаси).

Оновлення. Представники правоохоронних органів Молдови в суботу дали брифінг, на якому повідомили свою версію події.

Вони розповіли, що замах на Плахотнюка планувалося здійснити з будівлі дитячого садка, розташованого біля центру Global Business в Кишиневі, де міститься офіс політика. У організаторів були дві мети: сама будівля і автомобіль Плахотнюка в момент, коли він входить в приміщення, пише NOI.md.

Операція готувалася протягом тривалого часу і була суворо засекреченою. Для її підготовки до Молдови прибули двоє чоловіків, які воювали на Донбасі. Вони вивчили можливості організації вбивства і навіть розрахували середню швидкість руху автомобіля Плахотнюка.

Молдовська редакція "Спутника" пише, що в Кишиневі було затримано вісім осіб, в Україні - дев'ять.

"На території Молдови 7 квітня затримано вісім осіб, з яких шестеро - громадяни Молдови і ще двоє - громадяни України. Більшість з них притягалися до кримінальної відповідальності за різні злочини, в тому числі тяжкі", - цитує видання співробітника прокуратури з боротьби з організованою злочинністю і особливих справ Віталія Бусуйок.

"Говорячи про замовників: на цьому етапі встановлені два громадянина Республіки Молдова, один з яких перебуває в Росії, в Москві. Завдяки слідчих заходів встановлено зв'язок між злочинним угрупованням на території Молдови і одним із замовників, який перебуває в Москві. Він, до речі, є злочинним авторитетом як в Молдові, так і в РФ", - сказав Бусуйок.

Плахотнюк вважається одним з найвпливовіших людей в Молдові. Обіймав посаду першого віце-голови парламенту Республіки Молдова з 30 грудня 2010 року по 15 лютого 2013 року і був депутатом парламенту Республіки Молдова два терміни: грудень 2010 - жовтень 2013 і грудень 2014 - 30 липень 2015 року.

На початку 2016 року він міг стати прем'єр-міністром, але його кандидатура була відкинута президентом Миколою Тімофті через підозри у невідповідності необхідним критеріям непідкупності.

Зараз він очолює Демократичну партію Молдови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram