ГоловнаСвіт

Сім країн Латинської Америки засудили застосування хімзброї в Сирії

Постпред Болівії при ООН нагадав про вторгнення США в Ірак.

Сім країн Латинської Америки виступили із засудженням застосування хімічної зброї в Сирії проти цивільних осіб, і особливо дітей.

У спільній заяві влади Аргентини, Чилі, Колумбії, Мексики, Парагваю, Перу та Уругваю закликають всі сторони, залучені в сирійський конфлікт, проявити "максимальну розсудливість", повідомляє ВВС.

Латиноамериканські країни закликали уникати ескалації конфлікту і шукати політичне рішення за посередництва ООН.

Також в п'ятницю постпред Болівії при ООН Саша Йорентті нагадав про виступ колишнього держсекретаря США Коліна Пауелла, який намагався обґрунтувати вторгнення в Ірак в 2003 році.

"Я вважаю, що важливо пам'ятати те, чому нас вчить історія, і в цьому випадку США стверджували, що у них є всі необхідні докази наявності в Іраку зброї масового ураження. Його так і не було знайдено", - заявив Йорентті на позачерговому засіданні Радбезу ООН.

Нагадаємо, у вівторок десятки людей загинули в результаті бомбардування сирійського міста Хан-Шейхун в провінції Ідліб. У багатьох постраждалих були ознаки важкого отруєння - люди вмирали від задухи, багато лежали на землі без руху. Загинули понад 100 мирних жителів, ще близько 500, в основному діти, постраждали.

У четвер 59 "Томагавків" були випущені з військових кораблів США в Середземному морі по базі сирійської урядової армії в Хомсі. У повідомленнях американських офіційних осіб відзначається, що удар завдано по аеродрому, з якого злітали літаки сирійських ВВС, що використовувалися для застосування хімічної зброї.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив про високий ступінь впевненості в тому, що під час атаки в Ідлібі використовувався газ зарин. Голова американського зовнішньополітичного відомства також звинуватив Москву в провалі угоди про хімічну зброю в Сирії 2013 року. За його словами, РФ в цьому питанні була некомпетентна або була "співучасником".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram