ГоловнаСвіт

ЗМІ дізналися про російського власника пропагандистських сайтів Baltnews

Реальний вплив Baltnews на аудиторію балтійських країн незначний.

ЗМІ дізналися про російського власника пропагандистських сайтів Baltnews
Фото: скрин-шот видео

Російськомовні сайти Baltnews, що працюють в Естонії, Латвії та Литві, пов'язані з державним інформагентством РФ "Россия сегодня".

Про це повідомляють у розслідуванні Re:Baltica. 

"Три роки тому Кремль вирішив активізувати свої пропагандистські зусилля і створив Sputnik News, молодшого брата всесвітньо відомого телеканалу RT. Нове мультимедійне інформаційне агентство відкрило офіси по всьому світу, в тому числі в трьох балтійських столицях. Тим часом з'явився ще один новинний портал для значного російськомовної меншини регіону. Він отримав назву Baltnews і, на відміну від Sputnik, намагався зберегти свої зв'язки з Росією в таємниці", - йдеться в розслідуванні.

Домени всіх трьох сайтів Baltnews (.ee, .lv і.lt) зареєстровані на голландську Media Capital Holding. Цю компанію заснували в 2013 році зі статутним капіталом один євро. Єдиний власник голландської Media Capital - російське ТОВ "Медіа-Капітал". Фірма, своєю чергою, належить газеті "Московские новости", яка входить у холдинг "Росія сьогодні".

Голландська компанія Media Capital і "Росія сьогодні" ніяк не прокоментували запити про зв'язок видань із Росією.

У 2016 році видавець Baltnews Олександр Корнілов був затриманий в Естонії за підозрою в підробці податкових документів. Передбачали, що він привласнював гроші, виділені на проросійську пропаганду. Звинувачення йому пред'явлені не були.

Як зазначає Re: Baltica, реальний вплив Baltnews на аудиторію балтійських країн незначний. Наприклад, у Латвії аудиторія сайту в тридцять разів менша, ніж у головного російськомовного порталу країни Delfi.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram