ГоловнаСвіт

Президент Молдови підписав меморандум про співпрацю з ЄАЕС

За словами прем'єра, Додон "намагається вести свою персональну війну проти Угоди про асоціацію" Молдови та ЄС.

Президент Молдови підписав меморандум про співпрацю з ЄАЕС
Фото: EPA/UPG

Президент Молдови Ігор Додон, відомий проросійськими поглядами, підписав меморандум про співпрацю з Євразійським економічним союзом, що діє під егідою Москви, передає Радіо Свобода.

"Підписання меморандуму принесе рівновагу в економічній співпраці зі Сходом і Заходом", - заявив Додон після церемонії підписання.

За словами президента Молдови, цей документ не є міжнародним договором, не створює для сторін прав і обов'язків, регульованих міжнародним правом, а тому не потребує затвердження в парламенті.

Підписання меморандуму різко розкритикував прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп, який стоїть на проєвропейських позиціях. За його словами, цей акт спрямований на підрив зусиль Молдови розвивати тісніші зв'язки з Європейським Союзом.

Як сказав Філіп журналістам, Додон "намагається вести свою персональну війну проти Угоди про асоціацію" Молдови та ЄС, яка набрала чинності в липні 2016 року.

За словами прем'єра, цей крок може призвести тільки до політичного протистояння і є нічим іншим, як кампанією самореклами президента.

Ще до обрання президентом Додон заявляв, що в разі перемоги на наступних парламентських виборах в 2018 році Партії соціалістів він підтримає законопроект про анулювання Угоди про асоціацію з ЄС.

В Європейський економічний союз, який Москва створила на місці колишнього Митного союзу, наразі входять Росія, Білорусь, Казахстан, Вірменія та Киргизстан. Президент Росії Володимир Путін намагається використовувати це об'єднання для посилення впливу Москви на колишні пострадянські країни і протистояти ЄС та НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram