ГоловнаСвіт

Росії вистачить двох діб, щоб почати бойові дії проти Балтії, - доповідь

Литовська розвідка вважає, що в сценарії білорусько-російських навчань "Захід-2017" буде закладено збройний конфлікт з НАТО.

Росії вистачить двох діб, щоб почати бойові дії проти Балтії, - доповідь
Фото: rus.tvnet.lv

Росія продовжує нарощувати військові сили і мобілізаційну готовність на кордоні з країнами Балтії.

Про це йдеться в спільному звіті Держдепартаменту безпеки і департаменту військової розвідки Міноборони Литви, в якому дано оцінку загроз національній безпеці, повідомляє Delfi з посиланням на прес-конференцію в Сеймі Литви, де було презентовано доповідь.

"Сигнал у тому, що НАТО і Литва мають бути готові до конфлікту протягом 24-28 годин, цей сигнал планується як щодо НАТО, так і нас. Якщо говорити про навчання "Захід", то варто зазначити і присутність союзників тут, їхні власні зобов'язання, те, що вони повністю інтегровані в збройні сили Литви, тобто литовська армія і союзники напоготові вже тут", - заявив міністр оборони Литви Раймундас Каробліс.

Литовська розвідка висловила стурбованість помітним зміцненням режиму президента РФ Володимира Путіна. Головна мета Кремля в цьому році, на думку спецслужб, - забезпечити стабільність режиму і створити сприятливі умови для переобрання Путіна на новий термін.

"Посилення процесів внутрішнього контролю підвищує ймовірність того, що Росія буде проводити агресивну зовнішню політику, яка ефективно компенсує потенційне суспільне невдоволення соціально-економічною ситуацією", - йдеться в доповіді.

Згідно з доповіддю, найгострішою проблемою Росії є навіть не фінансування переозброєння, а нестача кадрів - упродовж декількох років Західний військовий округ РФ повинен сформувати три нові бригади, але їм не вистачає людей. Поки Росія вирішує проблему шляхом формування батальйонних тактичних груп, кожна з яких складається з 700-800 військових із хорошою підготовкою. Число таких груп швидко зростає - в 2015 році їх було 66, минулого року - 96, а в цьому році - 115. Наступного року цю кількість планують збільшити до 125 батальйонних тактичних груп, які матимуть підтримку артилерії і танкових військ.

Окрім того, відбувається подальше укріплення російського військового угруповання в Калінінградській області, де на постійній основі розгорнуті ракетні комплекси "Іскандер", корвети з крилатими ракетами "Калібр", берегові ракетні комплекси "Бал" і "Бастіон", частина з яких може атакувати цілі і на землі.

Автори доповіді дійшли висновку, що проведення поряд із прибалтійськими межами великомасштабних "раптових" навчань означає, що Росія орієнтується на швидкі військові дії.

"Росія на цей момент здатна почати бойові дії проти країн Балтії протягом 24-48 годин. Росія прагне створити в регіоні військовий потенціал, з яким можна буде виконати військову операцію без тривалого підготовчого періоду, обмежуючи здатність противника ефективно реагувати", - йдеться в доповіді.

Литовська розвідка окремо підкреслює проведення білорусько-російських навчань "Захід-2017", які заплановані на вересень, і стверджує, що "цілком імовірно, що число учасників навчань буде значно більшим, а в сценарії буде закладено збройний конфлікт з НАТО". Нагадаємо, минулого тижня голова МЗС Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що вирішення російсько-українського конфлікту залежить від того, як далеко ми дозволимо Москві зайти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram