ГоловнаСвіт

Додон не може нав'язувати Молдові свою думку, - прем'єр

У Молдові почне роботу Офіс зв'язку НАТО.

Додон не може нав'язувати Молдові свою думку, - прем'єр
Павел Филип
Фото: http://media1.noi.md

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп заявив, що президент республіки Ігор Додон не може нав'язувати народу й уряду свою думку щодо співпраці з міжнародними інституціями.

Таку думку він висловив у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі під час спільної прес-конференції з генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом, присвяченій відкриттю Офісу зв'язку НАТО в Молдові, повідомляє кореспондент LB.ua.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи стурбовані в уряді республіки тим, що Додон попросив статус спостерігача для Молдови в Євразійському економічному союзі, Філіп заявив: "Згідно з положеннями Угоди про асоціацію, будь-який закон про міжнародну співпрацю має бути узгоджений з урядом Молдови". "Президент не може нав'язувати свою думку", - наголосив молдовський прем'єр.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, в рамках подальшого розвитку співпраці між Молдовою і Альянсом, у республіці буде відкритий Офіс зв'язку НАТО. Це представництво НАТО в Молдові буде дипломатичною місією з цивільним персоналом, яка повинна полегшити співпрацю між Молдовою і НАТО. Офіс буде займатися не тільки питаннями військово-політичної співпраці, а й візьме на себе функції цивільної дипломатії.

Єнс Столтенберг наголосив, що Республіка Молдова є близьким партнером НАТО і привітав відкриття Офісу зв'язку НАТО в Молдові, а також подякував республіці за її участь у Kosovo Force (в офіційних документах ООН російською мовою називаються СДК - "Сили для Косово", які є міжнародними силами під керівництвом НАТО, відповідальні за забезпечення стабільності в частково визнаному Косово. Сили KFOR були створені відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН №1244 і вступили до Косова 12 червня 1999 року.

Генсек НАТО також зауважив, що Альянс прихильний незалежності, територіальній цілісності та суверенітету Молдови, а також поважає конституційний нейтралітет республіки. При цьому Столтенберг зазначив, що співпраця НАТО з Молдовою вигідна молдовському народу. "Ми допомагаємо знищувати небезпечні пестициди, протипіхотні міни, надлишки боєприпасів і небезпечне ракетне паливо", - зазначив він. Столтенберг також нагадав, що НАТО допомагає Молдові з підготовкою в забезпеченні кібербезпеки, а також сприяє здійсненню Молдовою реформ "для побудови хорошого управління і сильних інститутів, включаючи боротьбу з корупцією".

Нагадаємо, напередодні Додон ініціював референдум про посилення влади президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram