ГоловнаСвіт

Прокуратура Південної Кореї вимагає арешту екс-президента

Пак Кен Хе своєї провини не визнає.

Прокуратура Південної Кореї вимагає арешту екс-президента
Пак Кын Хе
Фото: EPA/UPG

Прокуратура Південної Кореї вирішила домагатися арешту екс-президента Пак Кин Хе, звинуваченої в причетності до корупційного скандалу.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

"Обвинувачена зловживала своєю величезною владою і статусом президента, щоб отримувати хабарі від компаній і обмежувати їхні права на свободу корпоративного управління", - йдеться в заяві прокуратури.

Сторона звинувачення також зазначає, що Пак Кин Хе допустила витік "важливої конфіденційної інформації про державні справи".

Прокурори підкреслюють, що зібрали велику кількість доказів, але Пак Кин Хе заперечує більшість звинувачень. Вони також стверджують, що є ризик знищення доказів у майбутньому.

З документа незрозуміло, чи відправили прокурори запит на видачу ордера на арешт екс-президента в суд центрального району Сеула. Представники суду також поки що не давали коментарів. Японське агентство "Кіодо" при цьому повідомляє, що запит на арешт Пак Кин Хе відправлено до суду.

Нагадаємо, скандал у Південній Кореї розгорівся в жовтні 2016 року. Журналісти знайшли в сміттєвому баку готелю портативний комп'ютер із секретними документами, серед яких були тексти промов президента. Пізніше Пак Кин Хе зізналася, що в перші роки на посаді радилася зі своєю подругою Чхве Сун Сіль під час підготовки до виступів і, порушивши конституцію, допустила її до секретних документів.

Також у пресі з'явилися повідомлення про отримання великими південнокорейськими корпораціями, зокрема Samsung, підтримки уряду в обмін на надання великих сум грошей у фонди, створені Чхве Сун Сіль. Стверджувалося, що Чхве Сун Сіль, не займаючи державних постів, втручалася в справи президентської адміністрації й отримувала вигоду, використовуючи зв'язки з главою держави. За оцінкою особливої слідчої комісії, президенту і її подрузі вдалося отримати від Samsung близько $120 млн.

Також слідчі виявили у власності сім'ї Чхве активи загальною вартістю близько $236 млн. Однак слідство не стверджує, що всі ці активи були придбані незаконно.

10 березня конституційний суд країни відсторонив Пак Кин Хе від управління державою. Уперше в історії Південної Кореї суд затвердив імпічмент президенту, який їй оголосив парламент. Так Пак Кин Хе втратила президентську недоторканність і імунітет від кримінального переслідування. І подруга президента, і фактичний голова корпорації Samsung перебувають під арештом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram