ГоловнаСвіт

Зник білоруський опозиціонер Микола Статкевич

У списку затриманих cпецслужбами за звинуваченням у підготовці "масових заворушень" Статкевича немає. 

Зник білоруський опозиціонер Микола Статкевич
Фото: belgazeta.by

Один з лідерів Білоруського національного конгресу (БНК) Микола Статкевич з 23 березня не виходить на зв'язок.

Про це повідомила DW дружина опозиціонера Марина Адамович.

У суботу, 25 березня, в День волі Статкевич мав бути в Мінську на майданчику біля Академії наук. Звідти він як організатор проведення акції від імені БНК планував початок ходи головним проспектом білоруської столиці. Але політик там не з'явився.

"Востаннє я бачила Миколу вранці у четвер, 23 березня, після цього прийшло повідомлення, що з ним усе гаразд, відтоді його телефон не відповідає, і немає нікого, хто б міг мені розповісти, де мій чоловік", - заявила Адамович.

Вона наголосила, що головною метою Статкевича було залишитися на волі до 25 березня.

"Ми обговорили систему сигналів безпеки, і він пішов, щоб його не заарештували до цього терміну", - говорить Адамович. 

Вона переконана, що якби Микола Статкевич не був арештований, то "зробив би все можливе, щоб приїхати до Мінська на акцію, куди він сам покликав людей".

Марина Адамович розповіла, що в понеділок, 27 березня, вона разом з адвокатом має намір подати офіційний запит до КДБ Білорусі про місце перебування Миколи Статкевича. За її словами, вона вже зверталася за довідками в СІЗО КДБ, у мінський слідчий ізолятор МВС на Володарці та в ізолятор тимчасового утримання на Окрестіна, але їй відповіли, що Статкевича там немає.

"Безглузді заяви про те, що Микола втік до Парижа або ще куди-небудь, як це 1999 року казали про безвісти зниклих білоруських опозиціонерів - екс-главу Центрвиборчкому Віктора Гончара і генерала МВС Захаренка, можна розцінювати як пряму причетність влади до зникнення мого чоловіка", - додала Марина Адамович.

У списку затриманих cпецслужбами за звинуваченням у підготовці "масових заворушень" за ч. 3 ст. 293 Кримінального кодексу, який веде заборонений владою білоруський правозахисний центр "Весна", імені Миколи Статкевича немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram