ГоловнаСвіт

Президент Литви: ми маємо бути терплячими з Україною

"Мене не хвилюють уряди, мене хвилює майбутнє країни та її народ". 

Президент Литви: ми маємо бути терплячими з Україною
Фото: EPA/UPG

Президент Литви Даля Грібаускайте в інтерв'ю Foreign Policy заявила, що Захід має бути терплячим з Україною.

"Мене не хвилюють уряди [в Україні], мене хвилює майбутнє країни та її народ", - сказала вона на питання, чи здатна вистояти нинішня влада України.

"Це третій президент України, з яким я працюю. Наша мета - підтримати Україну, позбавити її від корупції і звільнити від залежності від Росії, допомогти їм бути більш європейськими. У них іде війна, і ми маємо бути терплячими з ними", - додала Грібаускайте. Вона наголосила, що Литва робить усе можливе, щоб допомогти Україні в гуманітарній, військовій і політичній сферах.

У своєму інтерв'ю Грібаускайте також назвала Росію загрозою для Європи.

"Росія - це загроза не тільки для Литви, але і для всього регіону і всієї Європи. Ми бачимо, як Росія поводиться в Калінінграді, у російському анклаві біля наших кордонів. Там вони розгорнули ракетні комплекси, які можуть нести ядерний заряд і які здатні досягти європейських столиць. Отож, мова вже не лише про Балтійський регіон", - сказала Грібаускайте.

При цьому вона зазначила, що "зелених чоловічків" у Литві, найпевніш, не буде. "Це [вторгнення] можна зробити різними способами, один з них - великомасштабні навчання "Захід-2017" у Білорусі, які заплановані на осінь. Так звані путінські зелені чоловічки на нашій території зіткнулися б із серйозними труднощами, оскільки вони не говорять по-литовськи, а у нас російськомовних людей не дуже багато", - сказала Грібаускайте. До того ж Литва нині член НАТО, і військові з інших країн альянсу вже перебувають на території країни для її захисту.

Литовський лідер також заявила про свою довіру американській владі незалежно від того, яка адміністрація у Білому домі. "[Найголовніше], щоб США не покинули міжнародну арену. Якщо США замкнуться в межах свого континенту, то з'явиться занадто великий простір, який може зайняти Росія", - сказала вона.

Нагадаємо, що 2015 року Даля Грібаускайте була названа головним лобістом України на світовій арені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram