ГоловнаСвіт

У Мінську затримали понад 50 осіб у правозахисному центрі "Вясна" (оновлено)

В офісі проходив інструктаж правозахисників, які мали намір спостерігати за акцією на День Волі.

У Мінську затримали понад 50 осіб у правозахисному центрі "Вясна" (оновлено)
Фото: Константин Реуцкий / facebook

У столиці Білорусі силовики затримали понад 50 осіб у правозахисному центрі "Вясна", а також його керівника Алеся Беляцького.

Про це повідомив український правозахисник Костянтин Реуцький в Фейсбуці.

"Керівника "Вясна" Алеся Бєляцького, ймовірно, затримано за кілька хвилин до того, як ОМОНівці увірвалися в приміщення Правозахисного центру. Він вийшов з під'їзду і зник, зв'язку з ним на цей момент немає", - написав він.

За інформацією Реуцького, серед 57 затриманих - іноземні громадяни, журналісти, спостерігачі, керівник Білоруського Гельсінського Комітету Олег Гулак, представник міжнародної організації Frontline Defenders Марія Шіщенкова, керівник документаційного центру Раїса Михайлівська, співкоординатор української громадської організації КримSOS Євгенія Андреюк.

Фото: Константин Реуцький / Facebook

Усіх затриманих везуть у Первомайське РВВС.

Білоруське видання naviny.by пише зі слів місцевого правозахисника Валентина Стефановича, що в офісі проходив інструктаж правозахисників, які мали намір спостерігати за акцією на День Волі. Спостереження повинно було здійснюватися під егідою Білоруського Гельсінського комітету. Він теж підтвердив, що в числі спостерігачів було кілька іноземних громадян.

Оновлення 14.50. Всіх затриманих в правозахисному центрі "Вясна" відпустили. Про це повідомив у Фейсбуці

Реуцький.

"Всіх затриманих в офісі "Вясна" і керівника організації Алеся Беляцького відпустили з Первомайського РВВС", - написав він.

Нагадаємо, сьогодні, 25 березня, демократична громадськість Білорусі традиційно відзначає День Волі - річницю оголошення незалежності Білоруської Народної Республіки.

Опозиція заздалегідь подавала заявки на проведення різних акцій, однак дозволу на ходу деякі міські влади не дали.

Крім того, за останні тижні по країні пройшла серія арештів активістів і політиків. Частина з них отримала "добу" за участь в "Марші недармоїдів" в Мінську і регіонах, частина - була покарана за звинуваченням у дрібному хуліганстві або закликах в соцмережах виходити на несанкціоновані акції, інші були затримані в рамках відкритої КДБ кримінальної справи про підготовку масових заворушень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram