ГоловнаСвіт

Сьогодні в Білорусі відзначають День Волі

У кількох містах пройдуть акції опозиції.

Сьогодні в Білорусі відзначають День Волі
Фото: tut.by

Сьогодні, 25 березня, демократична громадськість Білорусі традиційно відзначає День Волі - річницю оголошення незалежності Білоруської Народної Республіки.

Як повідомляє TUT.BY, опозиція запланувала провести різні акції, проте дозволу на ходу деякі міські влади не дали.

Заявниками акції в Мінську в цьому році стали представники руху солідарності "Разам", БХД, БНФ, руху "За Свободу" і ОГП. Опозиція подала спочатку одну, а потім другу заявку на ходу від Академії наук по проспекту Незалежності до центру міста. Першу заявку відхилили. На другу відповідь була дана тільки 24 березня, а до цього Мінміськвиконком двічі скасовував зустріч із заявниками. Організаторам запропонували зібратися в парку Дружби народів о 12.00 замість 14.00 і лише провести там мітинг.

До цього часу всі заявники акції відкликали свої підписи, протестуючи проти незаконного прострочення з відповіддю з боку Мінміськвиконкому (відповідь за правилами потрібно було дати за п'ять днів до акції). Один із заявників Денис Садовський розповів, що плани організаторів не змінюються, а за одну ніч неможливо попередити учасників акції про нове місце зустрічі. Своєю чергою, мер Мінська Андрій Шорец заявив, що всі акції 25 березня будуть незаконними.

У Бресті місцеві чиновники акцію дозволили. Цього ж дня місцева влада запросила городян на зустріч з головою Брестського міськвиконкому Олександром Рогачуком.

У Гродно пройде пікет без ходи. У Гомелі міська влада дозволила активістам зібратися біля Палацу культури "Випра", але заявників такий варіант не влаштував. У Вітебську провести акцію не дозволили.

Нагадаємо, за останні тижні в країні пройшла серія арештів активістів і політиків. Частина з них отримала "добу" за участь в "Марші недармоїдів" в Мінську і регіонах, частина - була покарана за звинуваченням у дрібному хуліганстві або закликах в соцмережах виходити на несанкціоновані акції, інші були затримані в рамках відкритої КДБ кримінальної справи про підготовку масових заворушень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram