ГоловнаСвіт

Радбез ООН прийняв резолюцію про захист культурної спадщини в умовах збройних конфліктів

Україна виступає однією із співавторів документа.

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію про захист культурної спадщини в умовах збройних конфліктів.

Про це повідомляє представництво України в ООН.

Ініціаторами відповідної резолюції є Італія і Франція, Україна виступає однією із співавторів.

Резолюція засуджує незаконне знищення культурної спадщини, а також розграбування і незаконний вивіз культурних цінностей з території збройних конфліктів, перш за все терористичними групами.

Документ підтверджує, що такі дії можуть становити військові злочини і особи, що їх вчиняють, мають бути притягнуті до суду.

Крім того, документ рекомендує державам-членам ООН вжити заходів для захисту їх культурних цінностей у контексті збройних конфліктів, в тому числі за допомогою документування та розміщення цих культурних цінностей в рамках мережі наявних на їх територіях "безпечних зон".

Нагадаємо, окружний суд Амстердама (Нідерланди) 14 грудня ухвалив повернути Україні експонати кримських музеїв. Предметом спору була колекція з 565 експонатів, наданих Амстердамському археологічному музею Алларда Пірсона для виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі". Позивачі - чотири кримських музеї - заявили, що подадуть апеляцію.

Виставка відбувалася в 2014 році і завершилася після окупації Криму Російською федерацією. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України і Міністерство культури України має вирішити, куди повернуться об'єкти з голландської виставки. Кримські музеї наполягають на нерозривності колекцій і на тому, що експонати, вивезені з Криму до анексії його Росією, повинні повернутися в музеї, звідки вони були взяті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram