ГоловнаСвіт

Меркель і Аббас виступили за принцип "двох держав" у розв’язанні ізраїльсько-палестинського конфлікту

Меркель назвала ізраїльські поселення на Західному березі Йордану "перешкодою вирішенню конфлікту" і порушенням міжнародного права. 

Меркель і Аббас виступили за принцип "двох держав" у розв’язанні  ізраїльсько-палестинського конфлікту
Ангела Меркель, Махмуд Аббас
Фото: EPA/UPG

Канцлер ФРГ Ангела Меркель і лідер Палестинської автономії  Махмуд Аббас підтвердили прихильність принципу двох держав у врегулюванні близькосхідного конфлікту.

Про це вони заявили журналістам перед початком двосторонніх перемовин у Берліні в п'ятницю, передає "Укрінформ".

"Я не бачу альтернатив рішенню на основі принципу двох держав", - заявила Меркель.

Вона зазначила при цьому, що ізраїльські поселення на Західному березі Йордану "є перешкодою розв’язанню  конфлікту" і порушенням міжнародного права. Також канцлер застерегла "всіх, хто вимагає подальшої анексії палестинських територій" від продовження цієї лінії, яка викликає серйозну занепокоєність у Берліні.

Аббас зі свого боку запевнив у тому, що тільки на основі принципу двох держав "можна домогтися тривалого миру, при якому Ізраїль і Палестина могли б жити пліч-о-пліч у мирі у визнаних міжнародною спільнотою кордонах" (1967 року). Він також заявив про необхідність насамперед зупинити поселенську діяльність Ізраїлю, яка "розриває Палестину". 

Палестинський лідер закликав всі сторони до політичного діалогу і відмови від насильства. Він висловив підтримку і солідарність з Німеччиною в боротьбі з тероризмом.

Аббас подякував Меркель за зусилля з близькосхідного врегулювання, матеріальну, політичну і моральну підтримку Палестині. Він привітав зусилля адміністрації США й керівництва ЄС у підтримці незалежності Палестини і врегулювання.

У Берліні також передбачена зустріч Махмуда Аббасса з главою МЗС ФРГ Зігмаром Габріелем.

Нагадаємо, що на початку лютого парламент Ізраїлю узаконив поселення на палестинських  землях.

1967 року в ході Шестиденної війни Ізраїль окупував Західний берег річки Йордан і почав будівництво єврейських поселень. ООН вважає подібну діяльність на цій території незаконною і такою, що суперечить міжнародному законодавству.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram