ГоловнаСвіт

У Грузії національне застілля оголосили пам'ятником нематеріальної культури

Статус нематеріальної пам'ятки культурної спадщини в Грузії раніше було присвоєно традиційній технології витримування вина.

У Грузії національне застілля оголосили пам'ятником нематеріальної культури
Фото: EPA/UPG

Національне агентство Грузії з охорони культурної спадщини присвоїло грузинському застіллю статус пам'ятника нематеріальної культури.

"Присвоїти статус пам'ятника нематеріальної культурної спадщини об'єкту нематеріальної культурної спадщини - традиційному грузинському застіллю/культурі трапези (картули супра)", - йдеться в наказі, опублікованому сьогодні на офіційному сайті Законодавчого вісника Грузії, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Грузинське застілля - ритуал, традиції якого сягають корінням у далеке минуле. Як вважають у республіці, в його атмосфері незримо присутня своєрідна магія, яку створює хороше вино, що дозволяє людині відкрити серце, і хороша компанія. Між присутніми обов'язково повинні панувати любов і дружба, довгий і активний процес поїдання страв, розмов, обговорень, гучних, але мирних суперечок і пиятик. При цьому кожен проголошений тамадою тост завершується загальним вигуком "Гаумарджос!" - побажанням здоров'я всім присутнім.

Статус нематеріального пам'ятки культурної спадщини в Грузії раніше було присвоєно традиційній технології витримування вина у великих глиняних глечиках - квеврі, внесених до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, а також усім трьом видам грузинського алфавіту і грузинській національній боротьбі.

Національне агентство з охорони культурної спадщини Грузії керується конвенцією ЮНЕСКО про захист нематеріальної культурної спадщини, до якої республіка приєдналася в 2008 році, взявши на себе зобов'язання реєструвати і захищати зразки нематеріальної культури країни.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року бельгійська культура пива потрапила до списку ЮНЕСКО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram