ГоловнаСвіт

США під час видачі віз будуть перевіряти соцмережі підозрюваних у зв'язках з ІДІЛ

Amnesty International розкритикувала нові правила Держдепу США.

США під час видачі віз будуть перевіряти соцмережі підозрюваних у зв'язках з ІДІЛ
Фото: 24smi.org

Держдепартамент США направив посольствам країн розпорядження про перевірку соціальних мереж подавачів заявки на візу, підозрюваних у зв'язках з терористичним угрупованням "Ісламська держава", або тих, хто колись бував на контрольованих ІДІЛ територіях.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Дипмісіям також наказано сформувати список критеріїв оцінки "груп населення", які повинні пройти додаткові перевірки під час отримання віз. У Держдепі США агентству Associated Press заявили, що ці заходи спрямовано на виявлення тих, "хто може становити загрозу для Сполучених Штатів".

Розпорядження розкритикувала правозахисна група Amnesty International, яка написала у зверненні до держсекретаря Рекса Тіллерсона, що нові правила можуть призвести до дискримінації на підставі національності та релігії.

Нагадаємо, що під час передвиборної гонки Дональд Трамп обіцяв обмежити міграцію з мусульманських країн і посилити боротьбу з тероризмом. У перший тиждень на посаді президента він підписав указ, що забороняє в'їзд у США громадянам декількох переважно мусульманських держав - Сирії, Ірану, Іраку, Лівії, Сомалі, Судану і Ємену. Документ також наказував посилити перевірки іноземців, які подали заявки на візи США. Указ викликав серію протестів у США і був заблокований судами через тиждень після прийняття.

Друге таке розпорядження щодо мігрантів Трамп видав на початку березня. Воно також було заблоковано судом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram