ГоловнаСвіт

Мубарак вийшов на свободу

Очікується, що Мубарак повернеться в будинок у Геліополісі, де він жив до вступу на посаду президента.

Мубарак вийшов на свободу
Хосни Мубарак
Фото: www.novinite.com

Екс-президента Єгипту Хосні Мубарака звільнено після шести років ув'язнення після відсторонення від влади в 2011 році.

Про це повідомляє BBC.

Мубарака утримували у військовому госпіталі Мааді в передмісті Каїра.

Очікується, що Мубарак повернеться в будинок у Геліополісі, де він жив до вступу на посаду президента.

Екс-президента Хосні Мубарака узяли під варту після революції в країні, яка почалася 25 лютого 2011 року та призвела до його відставки. Невдоволення єгиптян викликали високий рівень безробіття, низький рівень мінімальної заробітної плати, нестача житла, зростання цін на продукти, відсутність свободи слова, низький рівень життя і структурно-демографічні чинники.

2 червня 2012 року Мубарак і екс-голова МВС країни Аль-Адлі були засуджені кримінальним судом Каїра до довічного ув'язнення за причетність до загибелі 239 демонстрантів. Судді визнали їх причетними до загибелі мирних громадян. Адвокати подали апеляцію на вирок, і на початку 2013 року кримінальний суд Єгипту її задовольнив. Восени 2014 року каїрський суд прийняв рішення зняти з екс-президента Єгипту та його синів усі звинувачення у справі про загибель демонстрантів і корупції. Це призвело до масових заворушень. У результаті прокуратура оскаржила рішення суду через процесуальні порушення.

До цього з Мубарака було знято звинувачення за низкою корупційних справ, але за однією з них - справі про президентські палаци - в травні 2015-го колишнього лідера Єгипту засудили до трьох років позбавлення волі.

На початку березня 2017 року суд виправдав Мубарака у справі про загибель демонстрантів. Екс-президента випустили на свободу, оскільки він, з урахуванням зняття вироку про довічне ув'язнення, вже відбув термін у справі про корупцію.

Хосні Мубарак був президентом Єгипту в 1981-2011 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram