ГоловнаСвіт

Командувач НАТО припустив допомогу Росії афганським талібам

Які саме постачання він мав на увазі, генерал не уточнив.

Командувач НАТО припустив допомогу Росії афганським талібам
Кертис Скапарротти
Фото: EPA/UPG

Головнокомандувач ОЗС НАТО в Європі і командувач військами США в Європі генерал армії США Кертіс Скапарротті заявив, що Росія, можливо, надає допомогу ісламському руху "Талібан" в Афганістані, який воює проти підтримуваної США влади країни.

На слуханні в комітеті у справах силових структур Сенату Конгресу США він сказав, що бачив свідчення того, що Росія нарощує зусилля з метою вплинути на "Талібан" і, за його словами, "можливо, навіть постачати" це угруповання, передає Радіо Свобода.

Які саме постачання він мав на увазі, генерал не уточнив.

Схожі звинувачення вже звучали раніше, у Росії їх спростовували. Разом із тим, представники "Талібану" заявили агентству Рейтер, що мають значні контакти з Москвою принаймні з 2007 року, але запевнили, що російське втручання не виходить за межі "моральної і політичної підтримки".

У 2001 році США направили десятки тисяч військових в Афганістан для боротьби з угрупованням "Аль-Каїда". У цей час чисельність сил США у складі міжнародної коаліції НАТО скоротилася до 8400 чоловік.

Ісламістський рух "Талібан" оформився в Афганістані 1994 року. З 1996 по 2001 керував країною, у 2003 році ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Осамі бен Ладену після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюють у 27 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram