ГоловнаСвіт

КДБ Білорусі звинуватив затриманих активістів у підготовці перевороту

Затримано 26 активістів організацій "Білий легіон" та "Молодий фронт".

КДБ Білорусі звинуватив затриманих активістів у підготовці перевороту

Комітет державної безпеки Білорусі порушив кримінальну справу за фактом навчання і підготовки до участі в масових заворушеннях, передає БелТА.

Повідомляється, що було затримано 26 активістів організацій "Білий легіон" та "Молодий фронт".

"Водночас у випадку з "Білим легіоном" ми маємо справу з професійно підготовленими бойовиками у віці від 25 до 43 років", - повідомили в КДБ.

На оперативній зйомці затримання видно розкладені на підлозі ножі, сокири, автомати, нашивки з символікою і книги про революції. Все це, як стверджують в КДБ, належало затриманим і вони нібито планували використовувати зброю під час вуличних акцій.

Крім того, було вилучено військову форму, бронежилети, каски, медичні аптечки натовського зразка і атрибутика батальйону "Азов", тактичної групи "Білорусь", УНА-УНСО та посібники з ведення бойових дій у місті.

21 березня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що в країні затримали кілька десятків бойовиків, які готували "провокацію зі зброєю". За його словами, гроші так званим бойовикам йшли через Польщу і Литву, а тренувалися вони в "таборах", зокрема нібито на території України.

Напередодні СБУ направила до Білорусі запит щодо заяв Лукашенка про табори бойовиків в Україні.

МЗС України назвало провокаційними заяви Лукашенка і такими, що не відповідають дійсності.

Затримання в Білорусі почалися кілька днів тому, проте досі спецслужби не робили офіційних коментарів. У журналістів та опозиції є сумніви в достовірності відомостей про затриманих, які повідомляють публіці на держтелеканалах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram