ГоловнаСвіт

Європейські політики закликають голову Єврогрупи до відставки

Дейсселблум критично висловився на адресу південних країн.

Європейські політики закликають голову Єврогрупи до відставки
Йерун Дейсселблум
Фото: EPA/UPG

Кілька європейських політиків закликали піти у відставку голову Єврогрупи і міністра фінансів Нідерландів Єруна Дейсселблума.

Про це повідомляє euronews.

Причиною стало інтерв'ю Дейсселблума німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung минулого понеділка. У ньому він заявив, що як соціал-демократ вважає вкрай важливою солідарність, яка передбачає низку зобов'язань: "Не можна витрачати всі гроші на алкоголь і жінок, а потім просити про допомогу".

"Багато хто розуміє, що голова Єврогрупи не може залишатися на своїй посаді, і цю позицію повністю поділяє уряд Португалії, - заявив міністр закордонних справ Португалії Аугусто Сантуш Сілва, який перебуває з візитом у Вашингтоні. - Коментар Дейсселблума абсолютно неприйнятний!"

Міністр економіки Іспанії Луїс де Гіндос, зі свого боку, заявив, що його уряд очікує "слів каяття" від голови Єврогрупи за "образи на адресу країн Південної Європи".

Колишній прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці у Тwitter і на своїй офіційній сторінці у Fecebook зажадав від Дейсселблума подати у відставку, щоб "не підривати довіру до європейських інституцій".

Напередодні голова Єврогрупи відмовився попросити пробачення в євродепутатів за свій коментар, пояснивши, що це висловлювання мало на меті прояснити, що в його розумінні означає "солідарність". Його повноваження на чолі 19 країн ЄС-членів зони євро спливають 1 січня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram