ГоловнаСвіт

Ердогану більше не раді в Німеччині, - віце-голова партії Меркель

Меркель нагадала, що Берлін зберігає за собою право забороняти подальші візити турецьких чиновників у ФРН.

Ердогану більше не раді в Німеччині, - віце-голова партії Меркель
Волкер Буфьер
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган перетнув межу, порівнявши уряд Німеччини з нацистами, тому йому й іншим турецьким чиновникам більше не раді в Німеччині.

Про це заявив Волкер Буф'єр (Volker Bouffier) - віце-голова партії "Християнсько-демократичний союз" (ХДС) канцлера Німеччини Анґели Меркель, повідомляє агентство Рейтер

"Досить означає досить, - сказав Буф'єр в інтерв'ю радіо DLF. - Ердогану та його уряду не раді в нашій країні, і це слід зрозуміти".

Раніше німецькі ЗМІ повідомили, що Ердоган планує відвідати Німеччину в цьому місяці, щоб закликати 1,4 млн турків, які проживають у ФРН, підтримати конституційну реформу, яка розширює права президента Туреччини.

На думку Буф'єра, візит Ердогана створить загрозу безпеці. "Той, хто ображає нас у такий спосіб, не може очікувати, що ми наберемо тисячі поліцейських, щоб захищати його", - сказав він.

Уряд Німеччини заявив, що не отримував формального запиту на візит Ердогана.

У понеділок, 20 березня, Меркель укотре закликала Туреччину припинити порівнювати ФРН з нацистами, а також підкреслила, що Берлін зберігає за собою право забороняти подальші візити в країну турецьких чиновників, якщо вони не будуть слідувати німецьким законам, які забороняють образливі випади на адресу уряду.

Риторика турецького керівництва стосовно європейських країн загострилася після відмови Нідерландів прийняти голову МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу. Влада Нідерландів пояснила це тим, що Чавушоглу планував виступити перед демонстрантами в Роттердамі, а керівництво країни це не влаштовувало, тому що воно визнало проведення політичної кампанії турецькими громадянами на території Нідерландів неприпустимим. Чавушоглу запропонували альтернативний варіант зустрічі з турецькомовним населенням Нідерландів, проте він відмовився, наполягаючи на проведенні демонстрації. Після цього Нідерланди прийняли рішення відкликати дозвіл на приземлення літака голови турецького МЗС.

У відповідь на це Ердоган звинуватив Нідерланди в фашизмі, порадив утриматися від польотів до Туреччини голландським літакам і пригрозив у відповідь заходами через зневажливе ставлення Нідерландів до Туреччини. Голландське керівництво назвало слова про фашизм такими, що "перейшли всі межі".

Крім того, 19 березня Туреччина звинуватила Німеччину в підтримці держперевороту. Берлін нібито використовує гюленістів у боротьбі проти Анкари.

Нагадаємо, що турецькі політики хочуть переконати турецькі діаспори в різних європейських країнах підтримати зміни до конституції Туреччини, що значно розширюють повноваження президента Реджепа Таїпа Ердогана. Референдум з цього питання призначено на 16 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram