ГоловнаСвіт

Тайвань закликав США і Китай не використовувати його в своїх цілях

У Тайбеї закликають Пекін до співпраці.

Тайвань закликав США і Китай не використовувати його в своїх цілях

Уряд Тайваню закликає не використовувати Тайбей як пішака Китаю і США в світлі майбутньої зустрічі між президентом США Дональдом Трампом і головою КНР Сі Цзіньпінем.

Про це заявила голова тайванської Ради у справах материкового Китаю Катрін Чанг, повідомляє агентство Рейтер.

"Ми закликаємо Китай і США, коли вони поліпшують свої відносини, не використовувати Тайвань як шахову фігуру, призначену для розміну", - сказала вона.

Також Чанг закликала Пекін до співпраці з Тайбеєм "з метою підтримки стабільності і миру в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні".

Ці заяви пролунали після того, як стало відомо про майбутню зустріч Трампа і Цзіньпіна в Вашингтоні в квітні.

США є єдиним великим політичним союзником Тайваню, а також єдиним постачальником зброї Тайбею. При цьому, як зазначає агентство, поставки американської зброї Тайваню неодноразово засмучували Пекін.

Китай вважає Тайвань відколеною провінцією і наполягає на возз'єднання, навіть якщо для цього буде потрібно застосування сили. США розірвали формальні зв'язки з Тайванем у 1979 році.

Однак у грудні 2016 року Трамп провів телефонну розмову з головою Тайваню і виступив із критикою політики "одного Китаю", в рамках якої США дипломатично визнають позицію Пекіна про існування тільки одного китайського уряду.

Незабаром після інавгурації адміністрація Трампа пообіцяла не допустити заняття Китаєм територій у Південно-Китайському морі.

Пекін увесь цей час стримано реагував на те, що відбувається, висловивши "серйозну заклопотаність" позицією Дональда Трампа щодо політики "одного Китаю" і закликавши США підтримувати тісні зв'язки з Китаєм.

Згодом Трамп пообіцяв поважати "політику одного Китаю".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram