ГоловнаСвіт

Шойгу "пояснив" розміщення російських військ на Курилах

Росія продовжує зміцнювати присутність на спірних островах.

Шойгу "пояснив" розміщення російських військ на Курилах
Сергей Шойгу

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу пояснив, що розміщення військових на Курильських островах необхідне нібито для захисту російських територій і не спрямоване проти будь-якої держави.

Про це повідомляє "РИА Новости".

"Дивізія створюється протягом останніх шести років, створюється не проти когось, а виняково для захисту території Російської Федерації", - сказав Шойгу на прес-конференції в Токіо.

Наприкінці лютого Міноборони РФ заявило про те, що Росія розмістить цього року на Курильських островах одну дивізію. Також ще три дивізії розмістять на заході та південному заході Росії.

У листопаді 2016 року повідомляли про розміщення російських ракетних комплексів "Бастіон" і "Бал" на островах Ітуруп і Кунашир. У МЗС РФ заявили, що ракети були розміщені з метою гарантування національної безпеки. Тоді МЗС Японії заявило, що Токіо вживе заходів і що територіальна суперечка Росії і Японії про Курильські острови слід вирішити.

Після цього в грудні 2016-го японські ЗМІ повідомили, що в разі передачі Курильських островів Японії там може розміститися військова база США. При цьому джерела японської газети відзначили, що розміщення військових баз США на Курилах "цілком природне, оскільки при встановленні на островах японського суверенітету, вони автоматично починають підпадати під договір про гарантії безпеки між США і Японією".

У серпні 2016 року Шойгу також говорив про плани сформувати до 2018 року дивізію на Чукотському напрямі. За його словами, в липні 2015 року Міноборони вирішило створити єдину систему берегової оборони від Примор'я до Арктики "для забезпечення контролю проливних зон Курильських островів і Берингової протоки".

Нагадаємо, раніше в лютому Японія спрямувала протест РФ через присвоєння імен п'яти Курильським островам

Нагадаємо, після Другої світової війни острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і група островів Хабомаї увійшли до складу СРСР. Японія вважає, що це сталося незаконно, і намагається повернути острови. Росія заявляє, що в Японії немає причин оскаржувати приналежність островів. Через цей конфлікт країни досі не підписали мирної угоди після закінчення Другої світової війни. Раніше Путін назвав Курили суверенною російською територією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram