ГоловнаСвіт

Туреччина звинуватила Німеччину в підтримці держперевороту

Берлін нібито використовує гюленістів у боротьбі проти Анкари.

Туреччина звинуватила Німеччину в підтримці держперевороту
Фетхуллах Гюлен
Фото: EPA/UPG

Відмова спецслужб Німеччини визнати причетність ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена до спроби військового перевороту в Туреччині влітку 2016 року в Анкарі визнали доказом того, що ФРН підтримує його мережу і розглядає Гюлена і гюленістів як "корисні інструменти" в боротьбі проти Туреччини.

Про це, як повідомляє Reuters, заявив прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калин.

"Чому вони захищають їх? Тому що це корисні інструменти для Німеччини, щоб використовувати їх проти Туреччини", - заявив Калин і додав, що ФРН намагається анулювати всю надану Анкарою інформацію, що підтверджує участь Гюлена в організації перевороту.

Прес-секретар відреагував на заяву голови Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) Бруно Каля. За словами німецького чиновника, немає ніяких вказівок на те, що за спробою перевороту в Анкарі стояв ісламський проповідник Фетхуллах Гюлен і його Рух служіння.

"Туреччина намагалася переконати нас в цьому на різних рівнях, але досі це не вдалося", - заявив голова німецької спецслужби. Він також заперечив Анкарі, яка вважає Рух служіння ісламістсько-екстремістським. "Рух Гюлена є громадським об'єднанням, що займається релігійною і світською освітою" , - зазначив Каль в інтерв'ю журналу Der Spiegel.

При цьому Каль сказав, що, можливо, "путч був лише зручним приводом" для звільнення кількох десятків тисяч держслужбовців у Туреччині за останні місяці. "Те, що ми побачили після путчу, відбулося б і без нього, тільки може бути не настільки широко і радикально", - заявив він.

Офіційна Анкара називає Гюлена і його сподвижників відповідальними за організацію путчу 15 липня 2016 року. Сам Гюлен, що вже багато років живе в США, заперечує свою причетність до липневих подій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram