ГоловнаСвіт

У Білорусі через "Марші недармоїдів" затримали журналістів

Журналісти за завданням редакцій прямували висвітлювати ці події.

У Білорусі через "Марші недармоїдів" затримали журналістів
Белорусы вышли на акцию протеста против новых налогов для так называемых тунеядцев и повышения тарифов в Минске, 17 февраля 2017
Фото: EPA/UPG

У суботу, 18 березня, в кількох містах Білорусі або на під'їздах до них, де цього дня активісти оголосили протестні акції проти "декрету про дармоїдів", затримали журналістів кількох незалежних ЗМІ. Журналісти за завданням редакцій прямували висвітлювати ці події, повідомляє DW.

У Борисові під час роботи в прямому ефірі на центральній площі міста затримали кореспондентів незалежного телеканалу Белсат нібито для перевірки документів. Журналістів кілька годин тримали в черговій частині, а потім відпустили.

У Кобрині після акції "недармоїдів" міліція затримала незалежних журналістів Алеся Левчука і Мілану Харитонову, які вели репортаж з місця подій.

На під'їзді до Мозиря, де також планувалася акція протесту проти "декрету про дармоїдів", співробітники ДАІ заблокували машину журналіста Костянтина Жуковського. Документи вели понад чотири години.

Фрілансер Лариса Щирякова розповіла телебаченню Белсат, що її затримали в Гомелі. За її словами, міліція мала претензії до її машині, яка "може перебувати в розшуку через викрадення".

У Вітебській області дорогою на Новополоцьк міліція двічі затримувала автомобіль з журналістами Сергієм Русецьким і Володимиром Луньовим. Спочатку їх звинуватили в порушенні правил дорожнього руху і відпустили. Вдруге після затримання журналістів повезли в Полоцьке РВВС для перевірки номерів на кузові машини, після чого дозволили виїхати.

Нагадаємо, через "податок на дармоїдство" в Білорусі з лютого проходять масові акції протесту. Згідно з новим законом, кожен офіційно непрацюючий громадянин країни повинен заплатити в бюджет близько 200 євро на рік.

Після мітингів у Мінську і регіонах президент країни Олександр Лукашенко переніс термін сплати податку на наступний рік.

З 1 березня влада Білорусі затримала близько 150 осіб, десятки з яких отримали терміни ув'язнення до 15 діб. Протестувальники мають намір домагатися повного скасування збору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram