ГоловнаСвіт

Британські спецслужби відкинули звинувачення у стеженні за Трампом на замовлення Обами

"Припущення про те, що GCHQ просили прослуховувати розмови обраного президента, - це повний абсурд".

Британські спецслужби відкинули звинувачення у стеженні за Трампом на замовлення Обами
Трамп
Фото: EPA/UPG

Центр урядового зв'язку Великобританії (GCHQ) відкинув звинувачення в організації стеження за Дональдом Трампом за дорученням Барака Обами під час виборчої кампанії і після перемоги на виборах.

Як пише The Finacial Times, представник відомства назвав ці звинувачення безглуздими.

"Нещодавні припущення, зроблені коментатором Ендрю Наполітано про те, що GCHQ просили прослуховувати розмови обраного президента, - це повний абсурд. Вони сміховинні і не варті жодної уваги", - сказав представник британського відомства.

Раніше версію журналіста Fox News Ендрю Наполітано озвучив і прес-секретар Трампа Шон Спайсер. За його словами, немає сумніву в тому, що стеження за Трампом велося. За ним стояв, швидше за все, президент Барак Обама.

"Він не використовував АНБ, він не використовував ЦРУ, він не використовував ФБР, і він не використав Мін'юст. Він використовував GCHQ", - процитував на брифінгу в Білому домі Спайсер і додав, що "тут є над чим замислитися".

Раніше, 4 березня, президент США Дональд Трамп у своєму мікроблозі у Twitter написав, що адміністрація колишнього президента ініціювала прослуховування телефонів у його штаб-квартирі в Trump Tower у жовтні 2016 року, за місяць до фінального етапу президентських виборів. Доказів своїх слів голова держави не надав. Видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела повідомило, що звинувачення у стеженні за Трампом розлютило Обаму, проте при цьому він вирішив "не відповідати на кожен нестриманий твіт" республіканця. Повідомлення Трампа прокоментував офіційний представник Обами Кевін Льюїс. Він підкреслив, що ніхто з колишньої адміністрації, включаючи самого президента, "ніколи не давав вказівок прослуховувати американських громадян".

У четвер, 16 березня, Трамп заявив, що джерелом інформації для звинувачень попередньої адміністрації у прослуховуванні його офісу стала публікація в газеті The New York Times.

Керівники комітету з розвідки Сенату США у спеціальній заяві констатували, що не виявили доказів прослуховування офісу Трампа. У тексті заяви, опублікованій ABC News, зазначено, що "на підставі доступної інформації не виявлено жодних свідчень того, що Trump Tower була об'єктом прослуховування з боку будь-якого державного органу до чи після дня виборів 2016 року".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram