ГоловнаСвіт

Більше 75% росіян назвали непотрібної боротьбу за скасування санкцій, - опитування

59% громадян РФ готові "потерпіти" і "змиритися з економічними втратами заради" продовження "зовнішньополітичного курсу Росії в Україні".

Більше 75% росіян назвали непотрібної боротьбу за скасування санкцій, - опитування
Фото: EPA/UPG

За останні два роки число росіян, які впевнені в тому, що Росії не потрібно боротися за скасування санкцій, збільшилося майже на 50% - до 75%.

Про це йдеться в прес-випуску з дослідження Всеросійського центру дослідження громадської думки (ВЦДГД) під назвою "Західні санкції: не дочекаєтеся!".

Тільки 18% опитаних вважають, що необхідно вжити певних заходів для скасування введених Заходом обмежень, оскільки їхні економічні наслідки дуже важкі.

Понад третина росіян (35%) переконані, що введені США, державами Євросоюзу та деякими іншими країнами антиросійські санкції пішли Росії тільки на користь.

США заявили о сохранении санкций против РФ до возвращения Крыма Украине

У рамках дослідження в росіян також запитали, чи готові вони "потерпіти" і "змиритися з певними економічними втратами заради продовження зовнішньополітичного курсу Росії в Україні". 59% відсотків відповіли позитивно, що на 7% більше від результату 2015 року.

Керівник дослідницьких проектів організації Михайло Мамонов, коментуючи результати опитування, сказав, що "вперше за час моніторингу почала переважати група людей, які фіксують позитивний ефект санкцій. Очевидно, велика програма імпортозаміщення дала зрозумілі людям результати".

Також він вважає, що "ставлення росіян до санкцій "рутинизувалося", до них звикли, а їхні негативні наслідки перестали відрізняти від загальних наслідків економічної кризи".

Відносини між Росією і Заходом у 2014 році погіршилися через ситуацію на сході України і насильницьку анексію Криму. Євросоюз і США наприкінці липня того самого року перейшли від точкових санкцій проти окремих фізосіб і компаній до заходів проти низки секторів економіки РФ. Росія у відповідь заборонила ввезення декотрих продуктів харчування з ЄС, США і деяких інших країн. Такі продукти наказано під час виявлення знищувати.

Нагадаємо, що в лютому Держдеп США опублікував доповідь про ефективність санкцій проти Росії. З неї випливає, що російська компанія, яка потрапила під санкції, втрачає близько третини доходів і понад половину вартості активів.

Напередодні Сенат США опублікував доповідь, згідно з якою економічний збиток, заподіяний країнам Західної Європи і США введенням так званих "російських контрсанкцій", ніяк не позначився на їхній економіці і становить 0,2%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram