ГоловнаСвіт

У Нідерландах стартували парламентські вибори

За 150 місць у парламенті боротимуться 28 партій.

У Нідерландах стартували парламентські вибори
Парламент Нидерландов
Фото: houseofrepresentatives.nl

У середу, 15 березня, в Нідерландах проходять вибори в нижню палату парламенту, які можуть стати перевіркою націоналістичних почуттів громадян і показати, чи зміцнюється в країні популізм.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

За 150 місць у парламенті боротимуться 28 партій, але основні конкуренти - праволіберальна Народна партія за свободу і демократію чинного прем'єр-міністра країни Марка Рютте і ультраправа Партія свободи Герта Вілдерса.

Рютте говорив, що вибори - це можливість для виборців "здолати поганий вид популізму". Вілдерс має намір вивести Нідерланди зі складу Європейського Союзу, закрити всі мечеті і заборонити Коран.

Раніше соцопитування показували незначну перевагу владної партії, але ці дослідження не враховували останніх подій - дипломатичного скандалу з Туреччиною і реакцію на нього голландського суспільства.

Нагадаємо, відносини між Амстердамом і Анкарою різко погіршилися після того, як голландська влада 11 березня відмовилася пустити в країну для участі в політичному мітингу голову МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу. У відповідь на це президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав владу Нідерландів "спадкоємцями нацистів і фашистами". Увечері того самого дня інший міністр Фатма Бетюль Сайян Кайя попрямувала в Нідерланди на автомобілі, щоб узяти участь у мітингу, присвяченому референдуму про розширення повноважень президента в Туреччині, замість Чавушоглу. Голландська влада зупинила її машину біля будівлі генконсульства Туреччини в Роттердамі і відмовилася пропустити далі. У результаті її було виселено в Німеччину.

Ці політики збиралися переконати турецьких громадян, які проживають у Нідерландах, підтримати зміни в конституції Туреччини, що значно розширюють повноваження президента Ердогана.

У вівторок Туреччина оголосила про призупинення дипломатичних контактів із Нідерландами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram