ГоловнаСвіт

Китайський економіст: зростання економіки Китаю досягне цільового показника - 6,5%

КНР має потенціал до 8% зростання, вважає Лінь Іфу.

Китайський економіст: зростання економіки Китаю досягне цільового показника - 6,5%

Член ВК НПКРК, почесний президент Інституту національного розвитку Пекінського університету, відомий економіст Лінь Іфу в інтерв'ю кореспонденту газети "Женьмінь жибао" заявив, що головною особливістю доповіді про роботу уряду на 2017 рік стало віддзеркалення впевненості в тому, що цільовий показник зростання - близько 6,5% - може бути досягнутий.

"Незважаючи на безліч міжнародних і внутрішніх викликів, що стоять перед Китаєм, як йдеться в доповіді про роботу уряду, китайський народ має сміливість, мудрість і здатність вирішувати завдання, китайська економіка має потенціал, має переваги і міцність, тому ми віримо у можливість досягнення мети, зазначеної у доповіді про роботу уряду, - 6,5%-го зростання. Він зазначив, що значення реалізації цієї мети в тому, що "ми - країна, яка найшвидше розвивається в світі, щорічний внесок у світовий економічний ріст якої становить понад 30%", - зазначив Лінь Іфу.

Ще в 2012 році він згадував про те, що з 2008 року Китай має потенціал до 8%-го середньорічного зростання протягом 20 років. Втім, під впливом економічного "уповільнення", багато хто ставить його позицію під сумнів. У зв'язку з цим, Лінь зазначив, що існує розрив між потенційним і фактичним зростанням, точно так само, як серед дерев одного виду, деякі виявляються високими, інші низькими, все це залежить від розташування сонця, доступу до поживних речовин та від інших умов, "сприятливі умови допомагають розкрити потенціал, а несприятливі умови можуть призвести до нижчого зростання".

"Оскільки економічне зростання опирається на постійне збільшення рівня виробництва, це вимагає технологічних інновацій і модернізації промисловості. Китай як помірно розвинена країни має великий розрив з розвиненими країнами, тому має перевагу відсталості в технологічних інноваціях і виробничій модернізації. Інші країни, які перебувають на одній з Китаєм стадії розвитку і також мають перевагу відсталості, за 20 років реалізували 8-9%-ве річне зростання, тому можна сказати, що у Китаю теж є така можливість", - пояснив Лінь Іфу. Водночас він додав, що через бар'єріи у відновленні світової економіки, зумовлені міжнародною фінансовою кризою 2008 року, Китай не зміг повністю вивільнити потенціал економічного зростання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram