ГоловнаСвіт

Туреччина звинуватила ЄС у здійсненні "вибіркової демократії"

"Дуже сумно, що ЄС прикривається солідарністю з країнами-членами і підтримує Нідерланди".

Туреччина звинуватила ЄС у здійсненні "вибіркової демократії"
Глава МИД Турции Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

МЗС Туреччини заявило, що Євросоюз "здійснює демократичні цінності вибірково" і не повинен підтримувати Нідерланди, які Анкара звинувачує в порушенні прав людини і європейських цінностей.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Як повідомляли раніше, Туреччина змушена призупинити дипломатичні відносини з Нідерландами на тлі дипломатичного конфлікту.

У спільній заяві в понеділок, 13 березня, голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні і комісар ЄС союзу з питань розширення та європейської політики сусідства Йоханнес Хан звернулися до Туреччини з проханням утриматися від "надмірних заяв", щоб уникнути подальшої ескалації конфлікту.

"Європейські колеги вибірково здійснюють демократичні цінності і основні права і свободи", - йдеться в заяві турецького МЗС. "Дуже сумно, що ЄС прикривається солідарністю з країнами-членами і підтримує Нідерланди, які явно порушують права людини і європейські цінності", - наголошено в заяві.

Нагадаємо, що дипломатичний конфлікт між Туреччиною і Нідерландами розгорівся після того, як голландська влада 11 березня відмовилася прийняти літак голови МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу, який мав намір виступити на мітингу турецької громади в Роттердамі, і оголосили персоною нон грата міністра Туреччини у справах сім'ї та соціальної політики Фатму Бетюль Сайян Кайю. Це спровокувало масові заворушення в Роттердамі, для придушення яких нідерландська влада змушена була задіяти спецпризначенців.

16 квітня в Туреччині пройде плебісцит, на якому громадянам запропонують схвалити поправки до конституції. Якщо більшість проголосує "за", країна перетвориться на президентську республіку. Президент стане верховним головнокомандувачем, отримає контроль над ключовими постами в збройних силах, зможе формувати уряд і розпускати парламент. Посаду прем'єр-міністра буде ліквідовано, число парламентаріїв збільшиться.

У Нідерландах проживає близько 400 тисяч вихідців з Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram